В Україні ситуація із масовим відключенням від газопостачання багатоквартирних будинків викликає серйозне занепокоєння. Не лише боржники зазнають відключення, а й усі мешканці у цих великих будинках стають без газу, і це робиться не через заборгованості.

Докладніше про те, що в Україні почали відключати газ у багатоповерхівках, інформує today.ua.

На сайті Верховної Ради повідомляється, що такі відключення проводитимуться і надалі. Однак це не просто загроза - вже 80 будинків у Києві залишилися без газу, і їхня кількість лише збільшується день у день. У комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг зазначають, що відключення газопостачання торкнеться всіх будинків, де не проводилося технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Згідно з Кодексом ГРС, якщо внутрішньобудинкові газові мережі не обслуговуються та ремонтуються, розподіл природного газу припиняється.

Київгаз каже, що його фахівці могли б забезпечити мешканців багатоквартирних будинків послугами з контролю та ремонту внутрішньобудинкових мереж, але для цього необхідний типовий договір, який поки що не затверджений.

Представники Нафтогазу також говорять про можливість надання таких послуг, але за умови наявності затверджених нормативних документів, у яких буде визначено тарифи та відповідальність сторін.

Однак на даний момент відсутність цих документів означає, що ще багато будинків можуть залишитися без газу. Це особливо небезпечно з урахуванням холодів, що наближаються, коли газ є єдиним джерелом тепла і приготування їжі для багатьох мешканців.

Читайте також:

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Вас обов'язково перевірять: що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися

Пенсію можуть скоротити відразу на 50%: кого це торкнеться і чого очікувати