Як правило покровом всі власники дачних ділянок раз у раз бігають від яблунь до вишень і назад, при цьому постійно думають - прибирати листя восени на дачі або довірити всі природі.

Якщо ви думаєте, що прибрати листя навесні не пізно, а холодний період воно спокійно пролежить під деревами і стане додатковою мульчею, то ви припускаєте відразу 5 помилок:

Листя – поганий матеріал для мульчі, оскільки, намокаючи, листя злежуються і перетворюються на щільний тонкий шар, що не пропускає повітря до коренів і не дає землі випаровувати вологу, тобто залишене без додаткового укриття листя сприяє випрівання рослин.

На опалому листі найчастіше відкладають яйця шкідливі комахи, а також заляльковуються їх личинки. З настанням весни при перших сонячних променях шкідники прокинуться від сну, і їм навіть не доведеться далеко йти за здобиччю – рідне дерево чи кущ вже тут, можна приступати до зростання та розмноження.

Крім цього, листя часто бувають уражені грибковими захворюваннями – борошнистою росою, антракнозом, сірою гниллю, фітофторозом. Суперечки їхніх збудників чудово зимують і, опинившись у ґрунті, у новому сезоні розсіюються по вашому саду ще активніше.

Бактеріальні захворювання зустрічаються в саду рідше, проте виключати їхню ймовірність не можна. Гниючі листя – прекрасне середовище для поширення бактерій, а сонячні опіки на деревах, що виникли взимку, стають тією слабкою точкою, через яку бактерії потрапляють у сприятливе середовище і починають губити рослини.

Листя, що потрапило на газон, за зиму випрівають, але не одні, а разом з ділянкою газону, на якому навесні з'являються лисиці. Самостійно відновитись уражена ділянка не зможе, і вам доведеться спочатку видаляти загиблу траву, а потім сіяти нову.

Читайте також:

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Вас обов'язково перевірять: що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися

Пенсію можуть скоротити відразу на 50%: кого це торкнеться і чого чекати