Здорове коріння, пишне зелене листя і чудова квітуча втеча - ось чого жадає кожна любителька орхідей. От тільки доглядати за ними буває непросто: то не цвіте, то листя опадає.

Досвідчені квітникарі знають, що з ортів орхідей існує безліч: від класичних білих фаленопсисів і цимбідіумів до фіолетових ванд і строкатих пафіопедилумів ("венерін черевичок"). Ось і виходить, що догляд кожного різновиду квітки потрібен особливий, а це дуже клопітно.

Однак, стало відомо, що є один секрет для всіх видів орхідей: орхідея пишно цвістиме, якщо підгодовувати її звичайним лимоном.

Виявляється, екзотична рослина дуже любить лимонну кислоту, що міститься в цьому цитрусовому. Адже, згідно з даними Американської спільноти орхідей, у природі ця квітка живе з чорною пліснявою біля коріння. Саме вона продукує корисну кислоту, що допомагає рослині розвиватися та пишно цвісти. Крім того, із усіх кислот тільки лимонну кислоту орхідея здатна повністю метаболізувати.

Ось і виходить, що лимон для орхідеї - це простий засіб для росту квітконосів, здорового коріння і листя, рясного цвітіння.

Щоправда, щоби удобрювати орхідеї соком лимона, потрібно знати кілька тонкощів. По-перше, лимонний сік не повинен потрапляти на орхідею в нерозбавленому вигляді, інакше високий вміст кислоти може зашкодити рослині. По-друге, потрібно знати сам рецепт лимонного підживлення.

Візьміть літр води кімнатної температури, що відстоялася, і додайте одну чайну ложку свіжого соку лимона. Все добре перемішайте. Якщо ви вирішите використовувати лимонну кислоту замість лимона, то такій речовині знадобиться лише один грам.

Отриманий засіб застосовують для обприскування орхідей. Робити це можна виключно за теплої погоди. У приміщенні температура не повинна бути нижчою за 24 градуси.

Підгодовувати таким чином рослину потрібно раз на тиждень, але процедуру можна робити і рідше, наприклад, раз на два тижні.

важливо!

  • Досвідчені господині відзначають, що такий засіб не можна використовувати на рослинах, що вже квітнуть, а інакше є ризик, що вони скинуть квітконоси.

Також квітку можна підгодовувати таким підживленням методом занурення на 30 хвилин. Після процедури навіть найзанедбаніша рослина підвищиться і почне активно цвісти. Крім того, вона випустить нове коріння і піде в зріст.

Також за допомогою лимона можна очищати листя.

Щоб використати лимонний сік для листя орхідей, потрібно взяти 200 мл теплої води і розвести в ній 10 крапель лимонного соку. Далі в розчині змочити ватяний диск і протерти ним все листя орхідеї, уникаючи попадання води з лимоном усередину стебла та ділянки між листям. Протирати листя слід не частіше ніж 1 раз на тиждень.

Читайте також:

Орхідея цвістиме дуже пишно і красиво: 5 хитрощів, про які ви не знали

Чому не цвіте орхідея: названі помилки, яких припускаються майже всі

Розпустить 30 бутонів: секрет догляду за орхідеєю від досвідченого садівника. Відео