В одному зі своїх інтерв'ю російський актор, режисер, сценарист, драматург, журналіст і письменник Іван Охлобистін заявив, що "кохання - це не сиськи-писки, кохання - це коли смачні макарони". І справді, якось аналітики компанії Pro-Consulting підрахували, що 96% українців вживають макарони хоча б раз на тиждень. Схоже, вже зовсім скоро від такого "блаженства" доведеться частково відмовлятися.

В усьому світі зростає вартість макаронних виробів. Ціни на макарони зростають через дефіцит якісного борошна. Цього року пшениця твердих сортів погано вродила.

Тому вартість макаронних виробів стрімко зростає у всьому світі, і Україна, на жаль, тут не є винятком, пише agroter.

Торік видалося дуже посушливе літо у Канаді та на європейському континенті. Від посухи найбільше постраждали регіони, де традиційно вирощують тверді пшениці. Тому там зібрано найгірший урожай, ніж зазвичай. Та й якість зібраного зерна зовсім не те, що потрібно для виробництва якісного борошна.

В Італії, яка задає тренди у світовому виробництві макаронів, виробники забили на сполох ще у травні цього року. Там зростання цін на основні продукти харчування вдвічі перевищило рівень інфляції у країні. З'ясувалося, що минулорічний світовий урожай пшениці твердих сортів виявився найменшим за останні 22 роки. Не дивно, що ціни на зерно і на борошно з нього різко рвонули вгору.

Через дефіцит якісного зерна італійські виробники макаронів змушені були звернутися до нових постачальників сировини. Наприклад, вони почали купувати зерно у Туреччині.

На жаль, в Україні ситуація нічим не краща. Через різке скорочення експорту зерна у нас переповнено майже всі зерносховища. Але одночасно якісного зерна, з якого можна виробляти якісне борошно, у нас обмаль. Тому зростають ціни і на вітчизняні макаронні вироби.

Читайте також:

Запаси цих овочів вам точно не завадять: що подорожчає найближчим часом

Без нього не обходиться жоден бутерброд: українців попередили про подорожчання важливого продукту

У багатьох очі на лоба полізуть: які продукти подорожчають у жовтні. Краще зробити запаси

Тепер борщ обійдеться дорожче, ніж зазвичай: до подорожчання яких продуктів треба підготуватися