Визначити їстівні та отруйні гриби є складним завданням, особливо коли йдеться про хибні опеньки. Існує кілька видів грибів, які виглядають дуже схожими на їстівні опеньки, але насправді є неїстівними та отруйними.

Докладніше про те, як відрізнити їстівні опеньки від хибних, читайте у нашому матеріалі.

До таких видів відносяться ложноопівок цегляно-червоний, ложноопеньок водянистий, сірчано-жовтий ложноопеньок, ложноопеньок Кандолля (псатирелла Кандолля) і галерина облямована.

Особливо обережні потрібно бути з галериною облямованою, так як вона є найбільш небезпечною з цих грибів і може бути легко сплутана з літнім опеньком. Галерина облямована є смертельно отруйним грибом, що містить небезпечні токсини. Кліматичні зміни, пов'язані із глобальним потеплінням, сприяли розширенню ареалу цього гриба.

Крім пізнання певних видів грибів, існують ознаки, за якими можна відрізнити хибні опеньки від їстівних. Їстівні опеньки зазвичай мають приємний грибний запах, тоді як помилкові можуть мати неприємний землістий або пліснявий запах. Також, капелюшки хибних опеньків пофарбовані яскравіше і мають різні відтінки, від отруйного-сірчано-жовтого до цегляно-червоного, тоді як їстівні опеньки мають скромне світло-коричневе забарвлення. Форма капелюшків також може відрізнятися, причому капелюшки несправжніх опеньків часто покриті лусочками темного кольору.

Колір пластин є ще однією відмітною ознакою. У помилкових опеньків пластинки зазвичай жовті або оливково-бурі, а у їстівних опеньків вони мають кремовий або жовтувато-білий відтінок.

Ніжка гриба також може вказувати на його їстівність. Ніжки помилкових опеньків зазвичай дуже тонкі і порожнисті всередині. У їстівних опеньків на ніжці зазвичай присутній кільце, а у помилкових опеньків його або ні, або є його залишкові ознаки. Крім того, ніжки "справжніх" опеньків часто невисокі, зазвичай 4-6 см, у той час як ніжки помилкових опеньків можуть досягати 10 см висоти. Однак, їстівні лучні опеньки можуть мати ніжки заввишки до 30 см.

Також слід звернути увагу на зростки грибів. Їстівні опеньки зазвичай ростуть великими зростками, тоді як помилкові опеньки, якщо й ростуть групами, то зростаються зазвичай не більше, ніж по два-три гриби.

Для визначення літніх опеньків існують окремі ознаки. Літні опеньки можуть плодоносити в різні пори року - навесні, влітку та восени. У них довгі ніжки і великі капелюшки діаметром до 10 см, пофарбовані в жовтувато-бурий колір із лусочками. Колір пластин літнього опенька може бути білуватим, іржавим або коричневим, який темніє в міру росту гриба. Ніжка літнього опенька коричнева, луската, не волокниста, як у галерини. М'якуш літніх опеньків має приємний фруктовий смак і запах.

Осінні опеньки мають світлі пластинки, товсту м'якоть і капелюшок сіро-жовтуватого або брудно-коричневого кольору з коричневими лусочками, які можуть зникати з віком. Ніжка осіннього опенька довга, тонка, з білуватим плівчастим кільцем у верхній частині. Вони ростуть пучками у листяних та хвойних лісах на різних поверхнях, включаючи деревину, стовбури, пні, коріння або навіть на моху та ґрунті. Опеньки зазвичай з'являються у серпні або на початку вересня і плодоносять до заморозків.

Зимові опеньки, з іншого боку, з'являються вже після заморозків. Вони також ростуть великими групами на стовбурах чи коренях дерев листяних порід. У зимових опеньків випуклий гладкий капелюшок рудувато-жовтого або жовто-коричневого кольору, діаметром 2-10 см. М'якуш гриба товстий, жовтуватий, з приємним грибним смаком і запахом. Платівки тонкі, жовті або жовтувато-палеві. Ніжка у зимових опеньків циліндрична, ближче до капелюшка жовтувата, до основи коричнево-бура або чорно-бура.

Визначити їстівність грибів з великою впевненістю потребує досвіду та знань. Найкраще звертатися до досвідчених грибників або фахівців, щоб уникнути небезпеки потрапляння на отруйні гриби.

Читайте також:

Українців попередили: отруїтися можна навіть їстівними грибами. Що потрібно знати

Небезпечний сезон: українка пішла до лісу збирати гриби та настала на міну

Киянам розповіли про найгрибніші місця: де можна зібрати білі, підберезники та маслюки