Всі досвідчені грибники знають, що грибний сезон стартує у червні і може продовжуватися до пізньої осені, коли починаються перші заморозки. При цьому одні з найсмачніших, найулюбленіших і універсальних грибів українських лісів – це маслюки. Ще б пак, з масляком можна робити все що завгодно: смажити, морозити, сушити, маринувати і солити. Ось тільки всі грибники знають, що після чищення маслюків руки стають чорними та липкими.

До речі, руки можуть почорніти не лише від маслюків, а й будь-яких інших грибів. Справа в тому, що в грибах міститься велика кількість заліза. Потрапляючи на долоні людини у процесі збирання чи чищення грибів, залізо входить у реакцію з повітрям й у процесі окислення починає темніти, осідаючи і вбираючись у шкірні покриви.

Як відмити руки від грибів - порада грибників

Чим відмити сліди від грибів на руках, добре знають грибники зі стажем. Вони попереджають, що навіть ретельно помивши руки з милом, привести їх до ладу не вийде.

Однак, відмити руки від грибів вийде на "відмінно" листям томатів. Все, що потрібно – розтерти в брудних від грибів руках пучок листя, доки з них не потече сік.

Крім того, відбілити руки після чищення грибів можна соком ягід, у яких є кислота (полуниця, обліпиха та інших). Розітріть у руках ягоду, втираючи в чорні місця — і на очах чорнота починає зникати. Також можна потерти щавлем, ревенем, лимоном, а за повної відсутності рослинних інгредієнтів можна використовувати оцет.

Засіб з оцтом готується за такими пропорціями: півчашки оцту та один літр води змішати. Брудні руки потрібно вимочувати у цьому міксі не менше п'яти хвилин. Після очищення руки вимити з милом та нанести крем.

Як відмити руки після збирання грибів маслюків - легкі способи

Доступним та ефективним методом очищення рук від слідів маслюків є лимонна кислота. Приготуйте ванну, розчинивши в літрі теплої води пакетик порошку. Опустіть руки у розчин і тримайте 3-5 хвилин. Не змиваючи лимонну кислоту, намильте милою долоні і добре протріть.

Ще грибники радять соду. Вона буде особливо ефективна, якщо плями від маслюків свіжі. Потрібно з соди та води приготувати кашку та потримати в ній руки близько 10 хвилин. Для посилення ефекту мікс можна додати сік лимона.

Крім того, грибники з досвідом радять за півгодини перед чищенням грибочків намазати руки олією. Цей трюк згодиться і перед збиранням грибів у лісі.

А от щоб шматочки грибів не залишилися під нігтями, найкраще провести ними по шматку мила. Воно заб'ється в нігті і перешкоджатиме потраплянню туди бруду. Після чищення грибів його легко вимити з-під нігтів.

Читайте також:

Постійно здається, що зробили їх мало: рецепт гарячих бутербродів з грибами та бринзою

І ось як можна від такого відмовитись? Рецепт соковитої "свинини-пружинки" з помідорами сиром та грибами

"Ніжні половинки": рецепт кабачків з куркою, грибами та сиром. Це просто дивовижно

Прицмокування вам гарантовано: рецепт курки, запеченої з баклажанами та грибами в томатному соусі