Влітку та взимку вимоги до вікон варіюються через різні температурні умови. У літній період особливо важливо, щоб вікна забезпечували захист від пилу, бруду та спеки, тоді як узимку головною вимогою є непроникність для холоду. Для врахування цих потреб та забезпечення сезонної функціональності у вікнах передбачено можливість переходу в режим, що відповідає порі року.

Докладніше про те, як перевести вікна в зимовий режим, щоб позбавитися протягів, читайте в нашому матеріалі.

Один із способів регулювання пластикових вікон для переходу в зимовий режим – використання спеціальних ексцентриків, розташованих на бічній стулці вікна. Якщо на ексцентриках є отвори для ручного інструменту, такого як шестигранний ключ, викрутка або зірочка, або вони мають овальну форму, вікно можна налаштувати на зимовий режим.

Коли потрібно переводити вікна в зимовий режим? Зазвичай це робиться, коли з настанням холодів з'являються продування навколо стулки вікна. Для літнього періоду рекомендується повернути вікна у вихідне положення, оскільки зимовий режим може призвести до зношування гумових ущільнювачів.

Якщо ви вирішите самостійно виконати переведення вікон у зимовий режим, майте на увазі, що неправильне налаштування фурнітури може призвести до її поломки. Тому, якщо ви не впевнені, краще звернутися до спеціалістів.

Якщо ви все ж таки хочете спробувати зробити це самостійно, дотримуйтесь інструкцій:

1. Знайдіть усі ексцентрики на стулці вікна.

2. Поверніть ексцентрику. Використовуючи відповідний інструмент, обертайте кожен ексцентрик за годинниковою стрілкою або злегка потягуйте на себе, щоб досягти максимального становища.

3. Перевірте результат. У зимовому режимі стулка вікна має щільно притискатися до рами. Якщо ручка почала вимагати більше зусиль для повороту, то налаштування виконано правильно.

Після закінчення періоду холодів або опалювального сезону рекомендується повернути фурнітуру вікна у вихідне положення.

Скріншот з мережі

Читайте також:

Будьте готові до великих проблем: в Україні почали відключати газ у багатоповерхівках. Що потрібно знати

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Вас обов'язково перевірять: що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися