Майже всі жінки знають, що в косметології застосовують подрібнену шкаралупу горіха в скрабах, пілінгах і масках. Крім того, вона застосовується для лікування серцево-судинних захворювань, ревматизму, нормалізації тиску, при безсонні, як профілактичний та лікувальний засіб при чутливих зубах та яснах. Як виявилося, городники теж можуть користуватися горіховою шкаралупою.

Дренаж ґрунту

Шкаралупа горіха багата корисними речовинами для рослин, а також, з-за своєї структури, вона відмінно відводить зайву вологу. Використовувати шкаралупу для дренажу можна як на відкритому ґрунті, так і в теплиці або навіть на дні горщика для вазонів.

Переверніть шкарлупки отворами вниз, щоб випадково не пошкодити кореневу систему рослини. Далі просто наповніть ємність землею. Якщо працюєте з відкритим ґрунтом, просто прикопайте лунку землею.

Підживлення рослин

Шкаралупа волоського горіха відмінно годиться для різного виду рослин. Звичайно, подрібнити її потребує чималих зусиль, тому є варіант простіше.

Потрібно зібрати всю шкаралупу в купу, без домішок садового сміття. Потім помістити її в мангал або його подобу і спалити, періодично зворушуючи вугілля. Таким чином весь вміст прогорить рівномірно. Тепер його можна розвести водою або навіть в сухому вигляді використовувати, як прикормку для рослин. В золі від шкаралупи міститься багато калію, кальцію, цинку, фосфору та інших потрібних рослинам мікроелементів.

Декор садових доріжок

Ще одне застосування шкаралупи. Для того щоб прикрасити стежку на дачі, використовуйте красиві, великі половинки горіхової шкаралупи. Їх у вас повинно бути в надлишку. Радимо вам не особливо сильно ускладнювати малюнок, а зробити його в геометричному стилі. Таким чином ви витратите менше часу на дизайн і у вас буде менше шансів щось зіпсувати.

Щоб шкаралупи прослужили довше, залийте в них розчин цементу чи алебастру. Коли з часом деякі окремі деталі доріжки зіпсуються, їх легко буде замінити.

Захист коріння від бур'янів і комах

Шкаралупа горіха непогано справляється із захистом кореневої системи від бур'янів, а також захищає ґрунт від зайвого випаровування вологи. Цілі половинки шкаралупи розкладіть навколо стовбура, а частину, яка залишилася по можливості подрібніть і рівномірно покрийте поверхню ґрунту.

Якщо ви сподіваєтеся обробити таким чином грядки — подрібніть горіх в крихту розміром не більше 0, 5 см. А товщиною такий шар горіха повинен бути десь 4-5 см.

Читайте також:

Енергетика у вашому будинку буде завжди поганою: названо 8 звичок, що притягають біди

Приносить удачу, береже від бід: чому треба тримати квіти лаванди у будинку

Терміново це викидайте: названі предмети, які притягують лихо до вашої оселі