Багато хто з нас помічав, що з приходом осені люди з пакетами чи мішками шукають каштани, що обсипалися з дерев. Виявляється, люди їх збирають і здають на переробку до пунктів прийому вторинної сировини.

За один кілограм каштанів можна одержати 2-5 гривні. Також каштани можна продати через інтернет – ціни варіюються від 2 до 10 грн за кілограм.

При цьому за плоди каштана кінського, зібрані в екологічно чистих, віддалених районах, просять більше ніж за каштани з великих міст. Про якість сировини говорять і самі скупники, адже іноземні покупці виставляють їм чіткі вимоги до каштанів: плоди, з яких вироблятимуть лікарські засоби, мають бути зібрані у чистій місцевості.

Хоча ціна за кілограм і невелика, самі важкі плоди – їх приносять у дуже великій кількості. Тож, якщо постаратися, можна трохи підзаробити.

Зараз із плодів каштану виготовляють:

  • мильний розчин для миття рук – завдяки високому вмісту сапонінів така суміш чудово милиться,
  • традиційні індійські приправи (втім, їх виготовляють тільки з кінського індійського каштану: характерний для наших широт каштан для таких потреб не підходить),

Але найголовніше, що препарати на основі кінського каштана широко застосовуються під час лікування судинних захворювань, зокрема тромбофлебіту, варикозу — розширюють звужені артерії, прискорюють кровообіг і зменшують крихкість капілярів. А екстракт каштана застосовують під час лікування забитих місць, різних травм і синців.

У косметології каштан узагалі вважається незамінним інгредієнтом для збереження краси та молодості. Засоби з каштана тонізують, покращують мікроциркуляцію, зменшують застій крові в поверхневих шарах шкіри, зменшують целюліт, протистоять випаданню волосся і захищають від негативної дії ультрафіолету.

А ще екстракт каштана часто є компонентом антицелюлітних засобів, оскільки зменшує набряки й тонізує шкіру, вирівнюючи її поверхню. Крім того, його можна знайти серед компонентів "антивікової" косметики, оскільки він має протинабрякові властивості. Також екстракт каштана стимулює вироблення колагену, у результаті чого зменшується кількість і глибина зморщок, натомість підвищується тонус шкіри та підтягується овал обличчя.

Читайте також:

Церковне свято 3 жовтня: будьте обережні із гострими предметами. Що ще потрібно знати

Вони обов'язково повинні бути в квартирі: названі рослини, що захищають будинок від зла та бід

Його знала вся Україна: не стало відомого народного артиста Андрія Вереса