Для України яблука – найдоступніший фрукт. Ще б пак, вони цілий рік у продажу і в багатьох ростуть на дачі або у дворі власного будинку. Крім того, це ще дуже корисний фрукт.

Так, якщо вірити дієтологам, то найкорисніше у яблуках – макроелемент калій. З одного боку він має сечогінну дію, а з іншого – благотворно впливає на серце, підтримує нервову систему людини.

А ще у яблуках багато необхідних для травлення органічних кислот: яблучної, лимонної. Яблука багаті на кверцетин. Ця речовина має протизапальну дію і зменшує шкоду так званих вільних радикалів.

Також яблука містять низку вітамінів і мікроелементів, що підвищують імунітет і покращують роботу серцево-судинної системи: наприклад, вітамін С, каротиноїди, фолієву кислоту, магній, залізо тощо. В одному яблуку міститься 25% від добової потреби аскорбінової кислоти. У 5-6 кісточках – денна норма йоду.

Нарешті, у яблуку багато харчових волокон – клітковини, яка збагачує раціон людини та змушує працювати кишечник.

А ще яблука - чудове джерело пектину, одного з "компонентів" клітковини, її підклас. Адже насправді клітковина складається із кількох речовин, які по-різному засвоюються нашим організмом.

Фахівці радять вживати до двох яблук на день - цього цілком достатньо, щоб організм отримав потрібні вітаміни і мікроелементи без шкоди для здоров'я. Ось тільки які яблука вибрати: червоні чи зелені?

І справді, всі знають, що зелені яблука - найпахучіші, червоні - як з картинки, а смугасті - тануть у роті.

Так ось, стало відомо, що зелені яблука, на відміну від червоних, містять більше важливого для людського організму мікроелемента - заліза та вітаміну С. 3. Шкірка та м'якоть зелених яблук багатіша на вітаміни групи PP, А, B1, B2, B6, що дозволяє використовувати їх як замінник вітамінним комплексам.

З іншого боку, червоні яблука не такі кислі, як зелені. За словами дієтологів, у цих плодах міститься менше кислот, але більше цукру, що шкідливо для людей із цукровим діабетом, а також для тих, хто береже емаль зубів.

Крім того, червоні яблука калорійніші за зелені, проте заліза в них набагато більше. Експерти радять включати ці плоди в раціон людям із серцево-судинними захворюваннями, а також хворобами нирок та печінки.

А ще дієтологи рекомендують звертати увагу не тільки на колір яблук, але й на насиченість забарвлення: чим яскравіше яблуко, тим більше в ньому корисних властивостей.

Читайте також:

Не надумайте їх викидати: що потрібно зробити з гнилими і опалими яблуками

Ця страва вже точно стане вашою коханою: рецепт печінки по-берлінськи з яблуками

Взимку ви не пошкодуєте, що закрили 5 банок: рецепт ніжної овочевої ікри з яблуком та томатною пастою

Таке готували лише для панів: рецепт варення з яблуками та маком від Євгена Клопотенка