Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, припустив, що найближчим часом може статися зниження бойових дій та започаткування переговорного процесу з конкретних питань. Однак він уточнив, що це не передбачає всеосяжного мирного переговорного процесу.

Про це пише «glavred»

Серед потенційних тем переговорів Кулик назвав обмін полоненими «всіх на всіх», створення зон для пересування цивільного населення, зниження інтенсивності обстрілів та повернення до зернової угоди.

Він наголосив на необхідності уникати затягування конфлікту, оскільки це збільшує ймовірність виникнення несподіваних та асиметричних ситуацій, здатних порушити існуючі плани.

"Будь-яка заморозка лише посилює ймовірність появи "чорних лебедів", що гніздяться в Україні. Тому будь-які конструкції, які нам намагаються нав'язати у цій грі, закінчуються несподіваними асиметричними ситуаціями, які їх руйнують", - пояснив Кулик.

Кулик також вказав на можливість того, що Україні буде запропоновано ідею заморозити війну в обмін на прискорену інтеграцію до ЄС. Однак він висловив скептицизм з приводу того, що таке заморожування станеться насправді, враховуючи ширшу геополітичну динаміку, включаючи зміни у глобальних відносинах сил та міжнародних інститутах.

"Оскільки логіка цього історичного процесу передбачає перехід у нову фазу протистояння Росії та Заходу, відносин Глобального Півдня та колективного Заходу, зміни характеру економічних процесів, руйнування інститутів глобального світопорядку (наприклад, таких як ООН). Тому заморозка можлива на папері, але в реальності її не буде", - зазначив він.

На питання про тривалість війни Кулик заявив, що вона триватиме ще довго. Хоча він не назвав конкретних термінів, він підкреслив, що війна не закінчиться протягом року і що це залишиться затяжним конфліктом із продовженням сплесків насильства і змінами на лінії фронту.

Військовий експерт Іван Киричевський раніше зазначав, що Росія має достатню кількість власної зброї, щоб протримати війну ще 2-3 роки, і нині окупанти не мають гострої необхідності шукати зовнішні джерела озброєння.

Читайте також:

Зеленський розповів про паузу у війні з Росією: ось що станеться

Ви здивуєтеся своєму стану: для чого щодня потрібно ходити навшпиньки хоча б пару хвилин

На ньому їздив лише президент США Ніксон та особисто Брежнєв: як виглядає рідкісний "Ягуар" із Тернополя