Багато хто напевно чув, що гарбузове насіння — це особливий продукт, в якому міститься величезна користь. Це підтверджується як народної медициною, а й наукової, і позитивних властивостей цього продукту рекордне кількість. І справді, при вживанні в розумних обсягах гарбузове насіння корисне, але можуть бути і побічні ефекти.

Ніхто не заперечуватиме, що гарбузове насіння – один з головних модних трендів у правильному харчуванні. Про них говорять багато блогерів та моделей, а ВООЗ рекомендує включати їх до свого раціону. Насіння гарбуза широко застосовують у народній медицині і вважаються здоровим перекушуванням. Цей продукт дійсно корисний, проте зловживати їм все ж таки не варто.

Всі українці знають, що щоденне вживання гарбузового насіння покращить настрій, зміцнить імунітет, зменшить набряклість, нормалізує тиск, покращить стан шкіри, волосся та нігтів, нормалізує цукор, знизить ризик онкології, нейтралізує кишкових паразитів та зменшить нудоту.

Вся справа в тому, що гарбузове насіння містить магній, який знижує рівень холестерину в крові та ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а також марганець, який необхідний для утворення кісткової тканини.

Кому не варто їсти гарбузове насіння в чистому вигляді

Протипоказаннями вважаються:

  • виразка шлунку;
  • низький артеріальний тиск;
  • алергія.

Скільки гарбузового насіння можна їсти за день

Разова доза гарбузового насіння для дорослої людини становить 50 г. Рекомендується вживати їх сирими натще, запиваючи водою. Добова норма – близько 100 г, тобто приблизно 40 штук.

При цьому за раз не рекомендується з'їдати більше 20 штук. Зловживати насінням не варто — як уже було сказано, воно містить багато біологічно активних речовин і досить калорійне (556 ккал на 100 г), тому непотрачені калорії "осядуть" в організмі у вигляді жирових відкладень.

Крім високої калорійності, насіння має інші мінуси.

  • При необережному вживанні насіння можна пошкодити зубну емаль.
  • У цьому продукті багато солі, що може бути шкідливим для суглобів.
  • Насіння гарбуза – сильний алерген.
  • Продукт протипоказаний при виразці, гастриті, захворюваннях печінки та підвищеній кислотності.

При дотриманні добової норми насіння гарбуза навряд чи завдасть шкоди.

Читайте також:

Осінній десерт із пряним духом Хеллоуїна: як приготувати гарбузовий рисовий пудинг

Готуємо ресторанну страву на домашній кухні: салат із карамелізованого гарбуза із сиром фета

Це навіть не зрівняється з пловом: рецепт рису з гарбузом, морквою та цибулею на сковороді

Ви навіть про це не здогадувалися: при лікуванні яких хвороб допомагає звичайний гарбуз