На території нашої країни виростають сосни кількох видів, і всі вони виробляють шишки. Валяються вони у нас буквально під ногами, адже це відмінний матеріал для садово-городніх потреб.

Мульчування

Шишки використовують як мульчу в саду та на городі. Влітку вони захищають землю від сонячних променів, а взимку не дають рослинам замерзнути. Шишки дозволяють ґрунту довше зберігати вологу і не стають на заваді поливу.

Увага! Ялинові шишки не підходять для мульчі, тому що їх дуже люблять мурахи.

Дренаж

Шишки дуже добре вбирають вологу і завдяки вмісту смолистих речовин запобігають загниванню коренів рослин. Як дренаж їх можна використовувати як цілими, так і частинами, залежно від місця посадки та розміру рослин, для яких потрібен дренаж.

Компост

Шишки мають властивість розпушувати компост. Використовуючи їх для таких цілей, слід мати на увазі, що вони розкладаються досить повільно.

Декор

  1. Останнім часом багато хто використовують як декор на клумбах і грядках кору дерев, не менш цікаво і красиво на них виглядають шишки. Вони можуть стати прикрасою як безпосередньо ґрунту, так і вазонів.

Ще чудовий спосіб застосування шишок – боротьба зі слимаками . Засипте поверхню ґрунту шаром шишок 5 сантиметрів. Не тільки слимаки, а й інші шкідники обходитимуть це місце стороною, через смолистий запах.

Читайте також:

Ви перестанете купувати це в магазинах: як узимку виростити свіжу зелень на підвіконні

Будьте до цього готові: скільки коштуватиме хліб після жовтневого подорожчання