НП на газопроводі Balticconnector між Естонією та Фінляндією ось уже кілька днів у топі світового інформаційного порядку денного. Ще б пак, ця подія є безпрецедентною за своєю суттю, масштабами та наслідками і зацікавила навіть НАТО.

У ніч на неділю газове з'єднання Balticconnector між Естонією та Фінляндією вийшло з ладу. Так, фінський оператор Gasgrid у неділю, 8 жовтня 2023 року, помітив падіння тиску та ймовірний витік газу під час шторму.

А вже у вівторок, 10 жовтня 2023 року, президент Фінляндії Саулі Ніїністе заявив, що пошкодження як газової труби, так і кабелю зв'язку є результатом зовнішнього впливу. Така заява посилила занепокоєння щодо енергетичної безпеки в регіоні та сприяла зростанню цін на газ.

Ситуацію прокоментував і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Так, на своїй прес-конференції в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі він заявив, що НАТО зробить рішучі дії у відповідь, якщо буде доведено, що це була чиясь навмисна атака на газопровід між Фінляндією та Естонією.

На думку Столтенберга, якщо з'ясується, що збитки були завдані навмисне, то це серйозний інцидент, на який НАТО відреагує "єдністю та рішучістю".

Щоправда, він не уточнив, якою може бути ця реакція. За його словами, зараз головне – з'ясувати, що ж сталося насправді.

"Якщо буде доведено, що це була навмисна атака на критично важливу інфраструктуру НАТО, тоді ситуація стає серйозною. Відповідь з боку альянсу буде єдиною і рішучим", - сказав Столтенберг представникам ЗМІ у Брюсселі.

Крім того, Столтенберг повідомив, що вчора говорив про пошкодження газопроводу з президентом Фінляндії Саулі Ніїністе та прем'єр-міністром Каєю Каллас.

"Ми перебуваємо у тісному контакті", - сказав він.

Нагадаємо, що газопровід Balticconnector, який був пошкоджений 8 жовтня, зможе відновити свою роботу не раніше ніж у квітні. Про це повідомляє оператор фінської газотранспортної системи.

"За попередніми експертними оцінками можна припустити, що планування ремонтних робіт, мобілізація необхідного підводного обладнання та власне ремонтні заходи, включаючи огляд відремонтованої ділянки труби та введення в експлуатацію, триватимуть не менше ніж п'ять місяців. Таким чином, найближча можлива дата введення в експлуатацію трубопроводу Balticconnector - початок квітня 2024 року", - сказано у повідомленні фінського державного оператора системи транспортування природного газу Gasgrid .

Посилання:

  • Газопровід, прокладений між фінським містом Інкоо та естонським Палдіскі, перетинає Фінську затоку - частину Балтійського моря, яка простягається на схід до порту Санкт-Петербурга.
  • Уряд Фінляндії підвищив рівень готовності на об'єктах критично важливої ​​інфраструктури, провівши позачергове засідання у середу, 11 жовтня.

Читайте також:

Ціни на полицях здивують кожного: скільки коштуватиме хліб до кінця року. Подорожчання вже почалося

На пенсію тепер можна вийти на півтора роки раніше: кого з українців це торкнеться

Все сталося зненацька: не стало відомого українського актора, який перейшов на бік Путіна