Повномасштабна війна України проти російських загарбників триває вже понад півтора року. За цей час сотні тисяч українців адаптувалися до обставин, чи це обстріли, блекаут чи солона водопровідна вода. Не оминула адаптація і шахраїв. Схеми, які вони раніше використовували, злочинці переформатували під військові реалії, крадучи у переселенців, волонтерів і самих військовослужбовців.

Про один такий випадок у Facebook розповіли співробітники поліції Рівненської області. Так, у селищі Рокитне на Рівненщині жінка вирішила допомогти чоловікові, який нібито був військовим. У результаті вона перерахувала на рахунок шахрая понад 20 тисяч гривень.

Наприкінці вересня в соціальній мережі 36-річна жінка познайомилася з нібито військовим, який отримав поранення в зоні бойових дій і перебуває у шпиталі.

Проте під час спілкування той зауважив, що у закладі не вистачає ліків, тож йому потрібні гроші. На підтвердження своїх слів чоловік навіть надсилав фото, що він - на лікарняному ліжку.

Жінка спершу перерахувала одну тисячу гривень. Потім зловмисник попросив ще фінансово допомогти, бо надто складна ситуація. До того ж, він запевнив, що з часом все поверне. Потерпіла погодилася та загалом поповнила бюджет шахрая на 20 402 грн.

"Вже вчора профіль чоловіка було заблоковано, а сам абонент знаходиться поза зоною досяжності", - йдеться у повідомленні.

За фактом шахрайства розпочато досудове розслідування за частиною 1 статті 190 КК України. До розшуку та встановлення зловмисника залучено працівників відділу протидії кіберзлочинам у Рівненській області.

Що важливо знати

Правоохоронці закликають громадян при перерахунку коштів невідомим, які просять допомоги в соцмережах на ті чи інші потреби, бути обачними та перевіряти правдивість інформації.

Звертайте увагу на дату реєстрації користувача, його активність та кількість повідомлень, коло друзів, з'ясуйте будь-які деталі, попросіть додаткові документи, щоб переконатися, що гроші надійдуть тим, хто дійсно потребує.

Також поширеною схемою шахраїв є евакуаційні перевезення громадян. Такий метод популярний у гарячих точках нашої країни. Шахраї пропонують вивіз із небезпечних регіонів, а після внесення жертвою "передоплати" зникають, не виконуючи своїх обіцянок.

Крім того, після війни почали множитися волонтерські чати у мережі. Аферисти публікують інформацію про фальшиві грошові збори на військове спорядження, гуманітарну допомогу для біженців. При отриманні повідомлення з проханням збору коштів слід не поспішати діяти. Краще перераховувати знайомим людям, які потребують допомоги.

Читайте також:

Росіяни вже "розкусили" Путіна і почали ховатися від мобілізації у психіатричних лікарнях

На фронт точно не відправлять: з якими хворобами шлунка не мобілізуватимуть

Ось це поворот: банки можуть блокувати картки українців, які ухиляються від мобілізації

Пане, доведеться повернутися: Польща почала видавати Україні чоловіків, які втекли від мобілізації