Не секрет, що обмеження терміну правління для вищих державних постів має давню історію. Так, наприклад, у Римській Республіці був закон, що встановлював обмеження строку поста цензора. Річні магістрати - народні трибуни, еділ, квестор, претор, і консул не могли переобиратися до закінчення певної кількості років. Це завжди робилося, щоб запобігти можливості монополізації, коли лідер країни фактично стає "довічним президентом". Ось тільки в Росії, схоже, про цю норму давно забули.

Так, 26 березня 2000 року у Росії відбулися вибори президента, де вперше переміг Володимир Путін. За цей час 19 років він був главою держави та чотири – прем'єр-міністром. Більше того, у 2021 році президент Росії Володимир Путін підписав закон, який дозволяє йому обратися главою держави ще двічі – у 2024-му та 2030 роках. Ось тільки світова спільнота категорично проти цього.

Так, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію ПАРЄ, в якій закликала міжнародне співтовариство більше не визнавати легітимність Володимира Путіна як президента Росії після закінчення його нинішньої каденції у 2024 році.

У прийнятій одноголосно резолюції ПАРЄ також закликала припинити всі контакти з Путіним, за винятком гуманітарних контактів та прагнення миру.

Про це йдеться у заяві на сайті ПАРЄ.

"Переважна влада президента, яка є результатом надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких систем стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні ЗМІ та активне громадянське суспільство, перетворили РФ на де-факто диктатуру" , - Заявили парламентарі.

Це у поєднанні зі зростаючими репресіями проти внутрішніх опонентів та діями Росії в Україні наголошує на ціні безконтрольної президентської влади, зазначили в ПАРЄ.

Зазначимо, що ухваливши резолюцію на основі доповіді Петера Омтцігта, Асамблея нагадала про висновки Венеціанської комісії Ради Європи про те, що "відмова від обмеження терміну повноважень для чинного президента порушує як російську конституцію, так і міжнародні правові принципи".

Асамблея вказала на російську агресію проти України та її наслідки як на доказ того, що диктаторські режими "являють загрозу міжнародному миру та безпеці, територіальній цілісності та політичній незалежності своїх сусідів", як це визначено у статті 2 Статуту ООН.

Таким чином, парламентарі заявили, що відновлення демократії в Росії не лише на користь російського народу, а й Європи та всього світу.

Зрештою, Асамблея підтвердила свою підтримку створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу "для притягнення до відповідальності російського керівництва, включаючи Володимира Путіна", за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття літака рейсу MH17.

Читайте також:

Путін може остаточно зірватися і вдарити країнами Балтії: що розповів експерт

Все сталося зненацька: не стало відомого українського актора, який перейшов на бік Путіна

Стан дуже важкий: у британській розвідці розповіли про самопочуття Путіна.

Останні судоми Путіна: новий пекельний обстріл чергового українського села. Знову жалоба у сім'ях