Стало відомо, що НБУ змінив правила обміну валюти у банках. Йдеться про проведення процедури інкасо, під час якої пошкоджені купюри замінюють на нові.

Всі українці знають, що грошима зі значними пошкодженнями сплатити покупку не вийде, але їх можна поміняти у банку на нові банкноти чи монети.

Щоправда, ця операція відбувається з комісією близько 10-30% від номіналу. Це означає, що якщо потрібно обміняти стару купюру в 100 доларів, яка має пошкодження і яку відмовляються приймати у касах та обмінниках, то назад людина отримує лише близько 70-90 доларів.

На обмін можна здати банкноти, які мають локальні пошкодження та потертості, відбитки печаток чи штампів площею до 200 кв. мм, до трьох плям не більше 5 мм кожна, з надрізами та надривами – до трьох штук діаметрів до 3 мм кожна та з проколами – до чотирьох штук діаметром до 1 мм кожен.

До речі, на даний момент із 65 банків можна здати валюту на інкасо лише у 6: ПУМБ, Райффайзені, Укрексімбанку, МТБ, Кредобанку та Першому інвестиційному банку. Вони мають різний розмір комісії – від 10% до 50%.

Раніше, щоправда, на обмін можна було чекати дуже довго, адже чітких термінів не було прописано на законодавчому рівні. З цієї причини банк чи обмінник міг проводити таку операцію місяцями та не попереджати про строки.

І стало відомо, що в Україні Національний банк зобов'язав банки та обмінники, які приймають пошкоджені купюри долара на обмін (інкасо) вказувати терміни операцій.

Про це йдеться у постанові НБУ №122, яка опублікована на сайті регулятора.

За новими правилами банки та обмінники зобов'язані:

  • повідомити про вартість інкасо;
  • вказати терміни обміну валюти.

Зазначимо, що на інкасо приймають банкноти іноземних держав, які придбали під час звернення одну або кілька ознак значного зношування/пошкодження:

  • обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
  • розірвані (розрізані) на частини;
  • з пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові або текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);
  • зі зміненим первинним кольором паперу та/або зображень;
  • з локальними забрудненнями (плямами), включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкнот;
  • із загальними забрудненнями, включно з тими, що викликають люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;
  • мають очевидні друковані недоліки.

Обмінник чи банк має угоди з іноземною фінансовою установою. Валюту з пошкодженнями відправляють з України до іншої країни, там іноземний уповноважений банк-кореспондент здійснює обмін.

Читайте також:

Понад 50 гривень: розрахований курс долара на 5 років уперед. До чого готуватись українцям

Українцям розповіли, що буде найближчим часом із курсом долара в обмінниках

Цього ще не вистачало: українцям розповіли про долар по 50 гривень. Коли це почнеться

Нововведення від НБУ: що буде з курсом долара протягом найближчих місяців і чого очікувати