Ціна на яйця в Україні на Новий рік, як очікується, досягне торішнього рівня близько 75 гривень за десять штук, прогнозують Український аграрний бізнес-клуб (УКАБ).

Хоча існує кілька факторів, що сприяють зростанню цін на яйця, експерти не очікують різкого зростання, подібного до торішнього.

Про це пише «finance»

«Більше – навряд, оскільки подальше зростання цін обмежуватиметься купівельною спроможністю населення», – пояснюють експерти.

Сергій Карпенко, директор асоціації "Союз птахівників України", передбачає можливе підвищення цін на 10-15% до кінця року. Істотну роль у ціноутворенні відіграють сезонні фактори, що призводять до коливань виробництва яєць через погоду.

«Суттєве зростання цін на яйця, яке спостерігалося восени минулого року, ми не прогнозуємо. За нашими оцінками, можливе зростання цін до кінця року становитиме 10-15%», — каже директор Асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.

Птахівництво має тенденцію збільшувати несучість у теплі літні місяці та знижувати її в холодні зимові місяці, що впливає на пропозицію.

«Домашній птах суттєво збільшує несучість у теплі літні місяці і суттєво зменшує – у холодні зимові. У промисловому виробництві немає таких вагань. Відповідно і ціна реагує на зміну пропозиції», — пояснила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.

Крім того, на ціни на яйця впливає зростання цін на електроенергію та паливо. Перехід Нацбанку від фіксованого до гнучкого курсу є ще одним фактором, який може вплинути на кінцеву вартість яєць.

«Це вже призвело до подорожчання валюти, за яку виробники закуповують добовий молодняк, кормові добавки, ветеринарні препарати, обладнання тощо. Подальше зростання курсу негативно впливатиме на собівартість продукції», — каже директор профільної асоціації Сергій Карпенко.

Цей перехід вже призвів до зростання цін на валюту, яку використовують виробника для придбання різних матеріалів, що ще більше вплинуло на виробничі витрати. Очікується, що сукупність цих факторів вплине на ціну яєць в Україні.

Читайте також:

Не стало легендарного композитора: його музика звучала у "Джентльменах удачі", "12 стільців", "Бременські музиканти"

Старовинний секрет: навіщо перед зимою потрібно посипати город борошном. Урожай здивує вже наступного року

Цей спосіб точно працює: як утеплити вікна за допомогою всім відомої плівки