В Україні наступного року, незважаючи на повномасштабну війну, буде запущено пенсійну реформу. Її мета, як розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль, – довести рівень виплат до 30-50% середньої зарплати, а також зрівняти старі та нові пенсії. А ще у проєкт державного бюджету на 2024 рік закладено підвищення пенсій.

Згідно з проєктом бюджету України, у 2024 році очікується збільшення пенсійних виплат. Цього передбачено для трьох категорій українців.

Отож, насамперед зросте мінімальна пенсія за віком. Справа в тому, що в Україні з січня планують збільшити прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність – з 2 093 грн до 2 361 грн. Таким чином мінімальна пенсія за віком зросте до 2 361 грн – тобто на 12,8%.

Крім того, максимальна пенсія за віком становитиме 23 тис. 610 грн проти 20 тис. 930 грн у поточному році.

Торкнуться зміни і 65-річних, кому призначено гарантований розмір виплат за наявності стажу – він збільшиться з 2680 до 2840 гривень. Останнім у квітні 2024 року пенсію збільшать ще раз до 3200 гривень.

А ще у березні 2024 року заплановано провести індексацію пенсій – другу за час повномасштабної війни. От тільки як саме індексуватимуть виплати поки невідомо, але прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що розмір середньої пенсії становитиме близько 6 тис. грн – це на 13% більше, ніж цього року (5311 грн).

Крім того, у березні наступного року відбудуться зміни в системі нарахування пенсій. За словами глави Кабінету міністрів, нова бальна система збалансує диспропорцію у виплатах тим, хто пішов на пенсію давно, і ще "молодим" пенсіонерам.

Читайте також:

Грошей ви більше не побачите: хто залишиться без допомоги на оплату комунальних послуг

Можна отримати понад 3 тисячі гривень на руки: українцям розповіли про фінансову допомогу

Можна отримати 53 тисячі за півроку: українцям із маленькими доходами виплатять допомогу