Як правило, осіння обрізка троянд здійснюється при регулярних нічних морозах до -5. Це робиться для того, щоб підготувати квіти до укриття та підвищити зимостійкість, а також забезпечити пагонам доступ до світла та зміцнити імунітет рослин.

важливо!

  • Заборонено обрізати чагарник та відцвілі рослини на початку серпня, тому що сплячі нирки при плюсовій температурі почнуть розвиватися і не перенесуть наступних морозів.
  • Рання осіння обрізка може спровокувати хвороби та загибель втечі.
  • На зиму обрізають як дорослі троянди, так і посаджені цього року саджанці.
Як правильно обрізати троянди восени на зиму
Восени необхідно видаляти невизрілі, сухі, пошкоджені пагони, що загущають кущ, і вкорочують стебла, що залишилися, під висоту покривного матеріалу. Бажано на кущі залишати не більше 5-ти здорових і гілок, що рівномірно ростуть;
Плюси осінньої обрізки троянд:
  • поживні речовини рівномірно розподіляться за кореневою системою, а кількість мікроелементів вистачить для повноцінного харчування чагарника навесні;
  • обрізані чагарники легко переносять зиму;
  • проріджування чагарника дозволяє повітрю краще циркулювати і позбавляє саджанець появи багатьох грибкових захворювань;
  • обрізка сприяє рясному наростанню молодих, сильних пагонів, а також утворенню більшої кількості квітконосних бруньок у наступному сезоні.

Загальні принципи обрізки:

  • зріз роблять під кутом 45 градусів;
  • обов'язково видаляють пагони, яким більше 3 років, а також тонкі, сухі, м'які, слабкі та пошкоджені;
  • зрізаються засохлі листя, квітки, гілки, що ростуть усередину куща;
  • всі зрізи обробляються садовим варом або штучною корою, а сам чагарник – протигрибковим засобом (можна розчином мідного купоросу);
  • процедуру проводять у суху погоду.

Як обрізати плетисту троянду на зиму

Взимку пагони плетистої троянди обрізають мінімально: вони не потребують того, щоб їх підганяли під висоту криття, тому що стебла рослини пригинають до землі.

Як обрізати паркові (кущові) троянди на зиму

Багато представниць паркових троянд є зимостійкими і вони не потребують укриття та, відповідно, обрізки на зиму. У них мінімально обрізають суцвіття, пошкоджені пагони та маленькі гілки, що загущають кущ.

Як обрізати чайно-гібридні троянди на зиму

Пагони чайно-гібридних троянд можна сміливо вкорочувати наполовину. Можна навіть вдатися до сильної обрізки - рослини легко перенесуть зиму, а навесні швидко наростять нові гілки. Крім того, обов'язково потрібно видалити всі молоді пагони, що не визріли. В іншому випадку кущ може загинути.

Як обрізати троянди флорибунда на зиму

Обрізати троянду флорибунда потрібно в залежності від того, який кущ потрібно отримати наступного року. Якщо сильно вкоротити пагони, то виростуть менш високі, але пишні кущі, які будуть рівномірно посипані квітками. А ось при слабкому обрізанні наступного сезону зацвіте високорослий і стрункий кущ з великою кількістю квіток тільки у верхній його частині.

Як обрізати ґрунтопокривні троянди на зиму

Ці троянди стелиться по землі і не потребують осінньої обрізки. Тому на зиму у них лише видаляють квіти.

Читайте також:

Наступного року бутонів буде вдвічі більше: як правильно обрізати та утеплити троянди на зиму

Ваша клумба вас здивує яскравими фарбами: які квіти треба посадити під зиму, щоб навесні вони вже зацвіли

Гладіолуси виростуть кривими і короткими: які помилки ви припускаєтеся при зберіганні цибулин цих квітів

Не занапастить улюблені квіти: як правильно зберігати гладіолуси та жоржини, коли наступають холоди