Пандемія і війна негативно вплинули на запобігання хворобам, пріоритети змістилися. Міністерство охорони здоров'я стурбоване тим, що через недостатню профілактику серйозні хвороби можуть виявлятися на пізніших етапах.

Міністр охорони здоров'я України, Віктор Ляшко, на Всеукраїнському з'їзді серцево-судинних хірургів у Києві наголосив, що інфаркти та інсульти в Україні починають виявлятися у молодших людей. Це відбувається через те, що не так багато українців звертаються за допомогою на ранні стадії серцево-судинних захворювань.

Міністр також наголосив, що для покращення ситуації необхідно зосередитися на трьох ключових аспектах медичної допомоги пацієнтам із серцево-судинними проблемами: зробити її доступною, підвищити якість та зробити її безкоштовною.

За даними МОЗ , понад 400 тисяч українців помирають щороку через серцево-судинні захворювання. Відомство пояснювало, які фактори збільшують ризик інсульту та інфаркту та як можна запобігти цим захворюванням. Наприклад, кинути палити, займатися фізичною активністю, уникати стресів, стежити за вагою та правильно харчуватися.

Важливо відзначити, що дослідники також вказали на зв'язок між безсонням та збільшеним ризиком серцевих нападів (на 69%). Вони також виявили генетичний фактор, який підвищує ризик серцевих проблем.

Нагадаємо, раніше МОЗ повідомляло українські громадяни, які страждають на серцево-судинні проблеми, мають можливість отримувати безкоштовні або недорогі ліки в рамках програми "Доступні ліки".

Ця програма включає 231 вид ліків, призначених для лікування серцево-судинних і цереброваскулярних захворювань, включаючи ті, які допомагають запобігти інфарктам та інсультам.

Читайте також:

Місяць буде складний: названо три знаки Зодіаку, яких у листопаді чекають труднощі

Їх досі плутають з іномарками: як виглядали унікальні радянські авто, випущені в одиничному екземплярі

Колись такі продавали на кожному вокзалі: рецепт пишних та соковитих біляшів на кефірі.