Австралійські фізики висловили стурбованість щодо потенційних наслідків для здоров'я пошкоджених тефлонових покриттів. Тефлон – це різновид перфторованої та поліфторованої речовини, яка, як відомо, небезпечна при ковтанні.

Хоча для остаточного вирішення цих проблем необхідні глибші дослідження, які проводять медичні працівники, попередні результати показують, що навіть невелике пошкодження антипригарного покриття може збільшити пов'язані з цим ризики для здоров'я.

Стан антипригарного покриття з часом може погіршитися, і спеціальний посуд не може завадити цьому.

Крім того, неправильне використання та небезпечне поводження з посудом з тефлоновим покриттям, яке часто спостерігається серед чоловіків, які використовують металевий посуд, може прискорити процес його зносу.

Основна проблема пов'язана з перфторалкильними речовинами (ПФАС), які часто називають «вічними хімікатами» через їх високу стійкість та стійкість у навколишньому середовищі.

Нещодавні дослідження показали, що мікропластик та нанопластик з тефлонових покриттів можуть проникати в організм людини, потенційно накопичуючись з плином часу, особливо це стосується наночастинок з високою проникністю у клітини та тканини.

ПФАС пов'язані з різними серйозними захворюваннями, включаючи гіпертонію, підвищений рівень холестерину, захворювання печінки та нирок, рак яєчок та молочної залози, проблеми із щитовидною залозою, гормональні порушення як у чоловіків, так і у жінок, передчасні пологи, проблеми статевого розвитку, ослаблений імунітет та ожиріння.

Ці речовини, як відомо, важко розщеплюються та залишаються у навколишньому середовищі на невизначений термін.

Хоча дослідження було зосереджено на тефлоні, ці побоювання поширюються і інші антипригарные покриття, у яких використовуються аналогічні речовини.

Таким чином, традиційний чавунний посуд вважається більш здоровим і довговічним альтернативою, оскільки він не містить потенційно шкідливих хімічних речовин.

Читайте також:

Чому досвідчені водії ніколи не відстібають ремінь безпеки, коли їх зупиняє поліцейський

Це стане в нагоді кожному: як без точилки заточити кухонні ножі

"Кінець року буде доленосним, на цього чекали всі": таролог розповіла, чого очікувати найближчим часом