Стало відомо, що отримати перший електронний рецепт можна без візиту до лікаря.

Як зазначили у прес-службі МОЗ , раніше пацієнт міг отримати перший е-рецепт без візиту до лікаря лише при гострих чи хронічних захворюваннях. У всіх інших випадках він обов'язково повинен бути фізично присутнім на прийомі у лікаря при виписці першого електронного рецепту.

"Тепер ця вимога не обов'язкова. Виняток - пацієнти, які проходять замісну підтримуючу терапію", - йдеться у повідомленні.

При цьому у своєму рішенні лікар повинен спиратися на отримані від пацієнта дані про його поточний стан, скарги, а також відомості щодо його первинної облікової медичної документації. Також він обов'язково має внести медичні записи про таку взаємодію до електронної системи охорони здоров'я (ЕСЗ).

Водночас рішення лікаря про дистанційне призначення ліків має обов'язково відповідати галузевим стандартам у сфері охорони здоров'я, затвердженим МОЗ.

Електронні рецепти

Електронний рецепт - електронний медичний документ, який формується в електронній системі охорони здоров'я (ЕСЗ) на підставі внесених медичних записів про стан здоров'я пацієнта та містить призначення лікаря на певний лікарський засіб.

Із запровадженням електронного рецепту посилюється відповідальне вживання рецептурних лікарських засобів. Це дозволить звести до мінімуму прояви самолікування та недоцільного вживання рецептурних препаратів.

У жовтні Міністерство охорони здоров'я продовжило термін дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує власним коштом, з 30 до 90 календарних днів.

Читайте також:

Надмірне споживання шкодить здоров'ю: які побічні реакції організму можуть спровокувати гарбузове насіння

Будьте дуже уважні: скільки можна з'їдати яєць, щоб не нашкодити здоров'ю

Шкіряний або тканинний: який салон автомобіля завдає удару по вашому здоров'ю

Зірка "Сватів" Ганна Кошмал розповіла про містичні проблеми зі здоров'ям: "Що це, як це описати?"