Ніхто не заперечуватиме, що незважаючи на регулярні попередження про шкоду надмірного споживання солі, більшість із нас нею одержимі.

І справді, надмірне споживання солі змушує організм людини утримувати рідину, підвищуючи артеріальний тиск, поки організм не видалить її надлишки разом із сечею.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 62% випадків це є причиною інсульту та у 49% – серцевої недостатності. При цьому метааналіз 13 досліджень, опублікованих протягом 35 років, показав, що 5 г солі понад норму щодня підвищують сумарний ризик серцево-судинних захворювань на 17%, а ризик інсульту – на 23%.

У Європі споживання солі становить приблизно 8-11 г на добу. Принаймні, про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я. І це є великі цифри.

Ще б пак, якщо вірити лікарям, то кількість споживаної солі, яка не викликає проблем зі здоров'ям у більшості дорослих людей, становить не більше 6 грамів на день, а це 2000-2300 мг натрію на добу. Ця норма була встановлена ​​Всесвітньою організацією охорони здоров'я як мета щодо споживання натрію населенням.

Це сумарна кількість солі з усіх можливих джерел, у тому числі кількість натурального натрію у перерахунку на сіль.

Дані рекомендації стосуються тільки здорових дорослих людей, але люди, які страждають від певних захворювань, наприклад, від серцевих захворювань, гіпертонії, ниркових захворювань та деяких інших захворювань, повинні звернутися за індивідуальною консультацією до фахівця, а також до клінічного дієтолога для складання відповідного їм меню з огляду на необхідні їм обмеження.

Щодо дітей, то їм рекомендується вживати ще менше солі.

При цьому варто сказати, що результати опитувань, проведених у багатьох країнах світу з метою оцінки здоров'я та харчування населення, вказують на те, що більшість людей вживають у 1,5-2 рази більше натрію, ніж рекомендується. При цьому три чверті нашого щоденного споживання солі відбувається на покупні продукти, зокрема хліб, соуси та злаки.

Читайте також:

Надмірне споживання шкодить здоров'ю: які побічні реакції організму можуть спровокувати гарбузове насіння

Будьте дуже уважні: скільки можна з'їдати яєць, щоб не нашкодити здоров'ю

Терміново його виливайте: коли олія стає небезпечною для вашого здоров'я. Названі терміни

Зірка "Сватів" Ганна Кошмал розповіла про містичні проблеми зі здоров'ям: "Що це, як це описати?"