Виноград - красива і невибаглива у догляді рослина. Його дуже люблять садівники, адже правила догляду за виноградом не надто складні, тому виконувати їх можуть усі. Щоправда, якщо реально немає можливості щороку возитися з укриттям для рослини, краще розводити такі сорти винограду як Ізабелла, Сапераві, Маруся, Кішміш, Спартанець або Ватра. І справді, після першого року саме ці сорти не потребуватимуть виконання спеціальних правил утеплення.

Отже, укриття винограду на зиму потрібно встигнути провести до того, як температура навколишнього середовища опуститься нижче -5 ° С, оскільки саме за цієї температури може вимерзнути коренева система винограду.

При цьому якщо зробити укриття виноградної лози занадто рано, рослина може заборонити, покритися пліснявою і загинути. І ще, вкривати виноград потрібно лише в суху погоду, щоб на ґрунті та на рослині не було слідів вологи.

Як підготувати виноград до укриття на зиму

У рамках підготовки до укриття винограду восени слід виконати його обрізання, підживлення, обробку від захворювань та шкідників, вологозарядку. Робити це рекомендується, коли температура опускається до 0 градусів.

Виділяють три основні способи захисту виноградної лози від морозів:

● підгортання;

● часткове укриття;

● повне укриття.

Підгортання

При підгортанні спочатку потрібно очистити земельну ділянку в радіусі 1 м навколо куща. Для того щоб підгортання було легко виконати, він повинен бути пухким, а для підвищення теплоємності в нього можна додати тирсу. Потім потрібно насипати навколо ствола горбок заввишки 15 см. По землі рекомендується розкласти засоби для відлякування гризунів. Після того, як з'явиться сніг, його рекомендується накидати зверху на горбок.

Часткове укриття

Для часткового укриття користуються соломою, мішковиною, плівкою та іншими подібними матеріалами. Нижню частину виноградного куща вкривають на зиму шаром землі, як і при підгортанні, а потім зверху на нього укладають тирсу або інший покривний матеріал. Виноградні гілки рекомендується зв'язати за допомогою мотузки, потім їх укладають на землю, яка вкрита соломою або покривним матеріалом, притискають дошками та накривають плівкою.

Повне укриття

Цей метод полягає в тому, що лозу знімають з шпалер, зв'язують на пучок за допомогою мотузки, обмотують геотекстильним матеріалом. Потім викопують рів, у який насипають сіно, і притискають гілки. Зверху гілки засипаються землею, а після випадання снігу і снігом.