Кожен любитель меду знає, як часом буває дуже непросто акуратно дістати його з банки, не промовивши ні краплі. Саме тому було придумано спеціальну ложку-веретено (від англ. "honey dipper") для меду, користуватися якою на практиці виявляється дуже зручно. Традиційно прийнято виготовляти такі ложки з дерева, просочуючи їх спеціальним маслом.

При цьому впоратися з медом можна і звичайною ложкою, виявивши при цьому чудеса спритності. Ось тільки щоб уникнути попадання рідкого меду на скатертину, краплі, що стікають з простої ложки, потрібно часто витирати об край банки. В результаті таких маніпуляцій посуд може стати липким і неприємним.

Але найголовніше – з якого матеріалу буде ця ложка.

Так, споконвіку прийнято, що не можна їсти мед залізною ложкою. Виявляється, коли залізо з'єднується із цукрами, то мед темніє. Все це відбувається через те, що органічні кислоти, які входять до складу меду, здатні вступити до хімічної реакції з металом.

Щоправда, фахівці уточнюють, що якщо не залишати ложку в меді після вживання, то, в принципі, можна сміливо користуватись звичайною металевою ложкою – шкоди не буде.

Однак при тривалому контакті меду із залізом (якщо, наприклад, забути або залишити металеву ложку у банку з медом) може статися небажана хімічна реакція, внаслідок чого ложка може окислитися, і натуральний склад меду видозміниться.

Посилання:

  • Коли залізо з'єднується з цукрами, мед темніє, а при дотику цинку з органічними кислотами в меді утворюються отруйні для людини сполуки. Найкраще користуватися ложками з алюмінію або нержавіючої сталі, так як ці метали найменш схильні до окислення і найбільш безпечні у використанні.

А ось ложки з цинку, міді, заліза або свинцю категорично неприпустимі для зіткнення з медом у зв'язку з дуже сильною властивістю даних металів до окислення. Шкідливі сполуки вищезгаданих металів при попаданні в мед, а потім і в організм можуть викликати сильну інтоксикацію.

Домішки кислот, що у металі, окислюючись, збільшують вміст важких елементів у меді, але це призводить до зменшення корисних властивостей меду. До того ж металеві прилади можуть вплинути на смак продукту, а мед має настільки привабливий аромат та незвичайний смак, що псувати його якимись чужорідними добавками просто злочин.

Читайте також:

Як відрізнити підроблений мед від сьогодення за допомогою звичайного паперу. Допоможе навіть на ринку

Як дізнатися, що мед прострочений і він зіпсувався: прості секрети

Не тільки ожиріння: чим небезпечний підроблений мед і як його відрізнити від сьогодення