Православні християни мають особливі дні на рік, коли треба згадувати покійних близьких людей. Цими днями вони моляться за їхні душі, ходять до храму і ставлять свічки, ходять на цвинтарі.

У 2023 році залишилося три такі дні:

  • Кузьміна субота - 28 жовтня (за старим стилем 11 листопада);
  • Михайлівська субота - 4 листопада (за старим стилем 18 листопада);
  • батьківська субота перед Різдвяним постом - 11 листопада (за старим стилем 25 листопада).

Суботи батьків – це час, коли християни відвідують храми, де моляться за померлих рідних, також можна замовити окремий молебень для них. Можна передати священикові записку з ім'ям померлого, щоб той згадав людину в молитві.

Згадуючи померлих у батьківські суботи, варто прочитати таку молитву:

"Упокій, Господи, душі померлих рабів Твоїх: батьків моїх (імена), родичів моїх (імена), благодійників моїх (імена), і всіх тих, хто поклав життя своє за волю України (імена), і всіх християн, і всяку душу , яка спочила і потребує Твоєї милості, і вибач їм усі провини їх, вільні та невільні, і даруй їм Царство Небесне, і сотвори їм вічну пам'ять. Амінь".

Часто у церквах на батьківські суботи ставлять великий пожертвуючий стіл. Пожертвування слід залишати лише за покликом душі. Можна класти все окрім м'ясних продуктів. Зазвичай на столі залишають печиво, хліб, олію, борошно, крупи. Їх після богослужіння роздають бідним людям, у дитячі будинки, які потребують.

Як писати записку "За упокій"

Перелічіть у ній імена всіх померлих близьких та рідних. Потім обов'язково запалюється свічка. Взагалі свічки можна ставити в будь-який свічник, але на батьківські суботи краще вибрати канон - це спеціальний свічник для свічок за упокій, що має форму прямокутного столу з хрестом.

Перед каноном священик здійснює панахиду. Під час богослужіння можна ставити свічки за всіх родичів та близьких, кого хочете згадати у молитві.

Після панахиди можна піти на цвинтар. В українців прийнято за день до батьківської суботи прийти на цвинтар і забратися на могилах померлих родичів і також прийнято доглядати ті могили, за якими ніхто не дбає.

У поминальні батьківські суботи заборонено:

  • зловживати спиртним;
  • згадувати померлих у негативному значенні;
  • сваритися, лихословити;
  • відмовлятися подавати милостиню;
  • на цвинтарі категорично заборонено пити алкоголь та веселитися;
  • на могилі не слід залишати їжу, алкоголь, цукерки чи якісь предмети, оскільки церква вважає, що це язичницький, а чи не християнський звичай.
  • не можна жертвувати в храмі м'ясо, лише пісні продукти;
  • не варто згадувати родичів у брудній та неприбраній квартирі. На стіл у цей день ставлять кутю, млинці та пироги, а також улюблені страви померлих.

Читайте також:

Друг Путіна оголосив на весь світ, що вторгнення в Україну - це фатальна помилка

Додому вже не повернуться: Путін наказав своїм військам рити тунелі у бік Авдіївки

Церковне свято 22 жовтня: що заборонено робити цього дня. Чи не гнівіть небеса

Іменини 22 жовтня: кого треба привітати із Днем ангела. Список імен