Для окремих осіб, які займаються конкретними професіями, пропонується запровадити спеціальний податковий режим. Дана пропозиція стосується майстрів 20 різних спеціальностей, у тому числі водіїв таксі, майстрів манікюру та перукарів.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк від фракції "Голос" у своєму Telegram-каналі, як пише «apostrophe».

Законопроект, відомий як №10166, підтримали 117 депутатів. Його мета – спростити процес легалізації діяльності понад 500 000 самозайнятих осіб, таких як кур'єри, таксисти, майстри манікюру, перукарі та інші.

"Законом буде створено прозоре та зрозуміле регулювання діяльності онлайн-платформ. Адже в одних лише Uber, Bolt, Uklon, Glovo – понад 300 тис. самозайнятих водіїв та кур'єрів. Цих платформ більше – Kabanchik і т.д., їхня кількість зростає", – наголосив Желєзняк.

Основна мета цього закону — привести українське податкове законодавство у відповідність до стандартів Європейського Союзу, зокрема з Директивою про адміністративне співробітництво (DAC7), яка регулює автоматичний обмін інформацією між операторами цифрових платформ.

Реалізація цього закону встановить прозорі та зрозумілі правила діяльності онлайн-платформ.

Найбільші компанії з виклику таксі та доставки, такі як Uber, Bolt, Uklon, Glovo, а також такі платформи, як «Кабанчик», наймають понад 300 000 самозайнятих водіїв та кур'єрів. Це число невпинно зростає.

"Саме завдяки платформам, які надаватимуть податкові дані про доходи таких самозайнятих осіб, буде вирішена одна з найболючіших проблем – облік готівкових надходжень. Це детінізація економіки та суттєвий крок уперед у диджиталізації податків", – пояснив він.

Окрім того, очікується, що ухвалення законопроекту збільшить доходи державного бюджету та надасть більш ніж 500 000 самозайнятим особам можливість сплачувати податки, одночасно встановлюючи чіткі умови для «операторів цифрових платформ».

Для громадян нова система приносить помітні переваги, включаючи спрощені та автоматизовані процедури бухгалтерського обліку, а також низьку ставку податку у розмірі 6%.

В рамках цієї системи не потрібно реєструватися як індивідуальний підприємець, наймати бухгалтерів або здавати звіти. Важливо відзначити, що перехід на нову систему оподаткування буде факультативним.

Законопроект також вирішує проблему неврахованих доходів за рахунок використання платформ, які повідомлятимуть податкові дані про доходи самозайнятих осіб. Цей крок допомагає боротися з тіньовою економікою та просуває цифровізацію податкової системи.

Ярослав Железняк наголосив, що цей законопроект є результатом масштабної та системної роботи із залученням широкого кола експертів, діалогу держави та бізнесу, співпраці з банками, взаємодії з різними економічними платформами та зацікавленими сторонами.

Читайте також:

Арестович розповів про наслідки бойових дій в Ізраїлі

Виходить дуже ситно та апетитно: рецепт рулету з лавашу з консервованою рибою

"Думала, що це сон": відома українська співачка залишилася без передніх зубів та без гарних губ