З початку літа український Національний банк почав повідомляти, що у них виникли проблеми з балансом платежів. У серпні 2022 року вони мали позитивний баланс у розмірі 1,9 мільярда доларів, але у серпні поточного року цей баланс став негативним і становив -2,2 мільярда доларів.

Про це повідомляють експерти Центру економічної стратегії у Telegram.

На думку експертів, головними причинами такого значного дефіциту стали зниження експорту та зменшення грошових надходжень від торгових партнерів.

Скорочення експорту пов'язане з тим, наскільки успішно функціонуватиме новий морський торговельний шлях без участі Росії. Якщо цей коридор буде широко використаним, то Україна зможе експортувати зерно, руду, метал та інші товари. Інакше експорт буде обмежений, але імпорт не так сильно постраждає, оскільки він в основному пов'язаний з товарами народного споживання та енергоресурсами.

Щодо фінансової підтримки від союзників, то цього року Україні мають надати необхідне фінансування. Якщо заплановані 3,3 мільярда доларів від США не надійдуть, Міністерство фінансів замінить їх коштами від Японії. Наступного року Україні поки що не затверджено фінансову допомогу від США та Європейського союзу, але є надії на позитивні сигнали.

Що станеться з українською гривнею? Національний банк України може впливати на валютний ринок за допомогою великих валютних операцій і мають достатньо резервів, щоб зменшити ризики через дефіцит платіжного балансу. Однак для покриття дефіциту бюджету українській гривні, можливо, доведеться втратити деяку вартість. Це станеться, якщо Україна не отримає достатньої допомоги від своїх партнерів. Національний банк завжди може запровадити валютні обмеження та продовжувати втручатися на валютному ринку, але фінансування бюджету потребує регулярних коштів.

Читайте також:

Можна заробляти 40 тисяч гривень за місяць: Польщі потрібні працівники. Кого запрошують

Не всі про це знали: які надбавки можуть одержати українські пенсіонери. перелік

За один раз захочеться з'їсти все: рецепт сосисок у лаваші із сирно-яєчною начинкою