Якщо вам подарували орхідею, або ви самі купили її в магазині, зачарувавшись чудовими квітами, хочеться, щоб вона швидко адаптувалася в домашніх умовах і довго прикрашала квартиру. На жаль, це не завжди виходить, тому що недосвідчені квітникарі роблять деякі системні помилки.

Отже, принесену з вулиці квітку потрібно залишити в закритій упаковці, поки температура в ній не зрівняється з кімнатною.

Зніміть усю упаковку, яка є на квітці та на горщику.

Ретельно огляньте рослину. На орхідеї та в субстраті не повинно бути жодних комах, ознак гнилі. Ретельний огляд, як правило, допомагає своєчасно виявити проблеми, поки вони ще не набули катастрофічного характеру. Важливо!

  • Спочатку листя адаптованих орхідей можуть трохи жовтіти від краю листових пластин і втрачати тургор, але надалі стан здорової рослини повинен поліпшитися, якщо воно не хворіє, а догляд за ним правильний.

Протріть листя з обох боків водою. Якщо є павутиння, бруд видаліть його.

Полийте квітку, якщо вона цього потребує (сірі корені говорять, що рослині потрібна волога). Поливати потрібно із замочуванням. Зануріть горщик з орхідеєю трохи більший за розміром так, щоб вода покривала коріння на висоту 1/3 горщика. Залишіть так на 2-3 години.

Поставте його на світло без прямих сонячних променів, подалі від протягів і батарей.

Важливо поставити нову орхідею на якийсь час на карантин, а не ставити до інших орхідей відразу. Адже ви можете пропустити ймовірну хворобу, шкідника, його личинку.

До речі, пересаджувати орхідею безпосередньо після покупки, як це заведено робити з деякими іншими рослинами, не рекомендується. Так, якщо у квітки хороше міцне листя, стовбур, квіти і коріння, пересадки він не потребує.

Подібну процедуру необхідно проводити лише у крайньому випадку, якщо квітка виглядає нездоровою. У більшості ж ситуацій принесеним з магазину орхідеям було надано належний догляд, тому краще відкласти пересадку на потім, адже зміна місця для орхідеї – це вже стрес.

Читайте також:

Допоможе звичайне куряче яйце: що потрібно зробити, щоб орхідеї почали цвісти вдвічі пишніше

Орхідея цвістиме без зупинки: що потрібно робити з квіткою кожні 10 днів

Не поспішайте її викидати: як врятувати орхідею, якщо вона перестала цвісти і починає засихати

Вона здивує вас величезними квітами: як правильно доглядати орхідею в холод і як її поливати