Страховий стаж – це один з основних параметрів, що визначають розмір пенсії. У разі втрати трудової книжки або відсутності в ній записів про трудовий стаж, підтвердити його можна за допомогою інших документів.

Докладніше про те, як підтвердити свій страховий стаж, якщо у вас немає трудової книжки, читайте у нашому матеріалі.

Які документи можуть підтвердити страховий стаж

  • Документи, створені з урахуванням інформації, внесеної до автоматизованих систем підприємства чи організації. До таких документів належать, наприклад, накази про прийом на роботу, звільнення, перекази, а також особові рахунки працівників.
  • Довідки чи витяги із внутрішніх наказів установи. Ці документи можуть бути видані працівником кадрової служби підприємства чи організації.
  • Дані про виплату зарплати чи з особових рахунків. До таких даних належать, наприклад, відомості на виплату заробітної плати, чеки, банківські виписки.
  • Посвідчення, що підтверджують період роботи. До таких посвідчень належать, наприклад, посвідчення робітників, членів колгоспів, військовослужбовців.
  • Трудові договори письмово та угоди, що містять відмітки про їх виконання.
  • Інші дані, де задокументовано інформацію про періоди роботи. До таких даних можуть належати, наприклад, документи про проходження навчання, проходження військової служби, нагородження.

Які документи можуть надати підприємці

Підприємці можуть підтвердити страховий стаж за допомогою документів щодо сплати страхових внесків. До таких документів належать, наприклад, платіжні доручення, банківські квитанції, документи поштових переказів.

Які документи підтверджують стаж військових та співробітників МВС

Військовий стаж підтверджують військовий квиток, довідки ТЦК та соцпідтримки, військових частин та установ, довідки військових архівів та лікувальних закладів.

Стаж роботи в органах внутрішніх справ підтверджують документи, видані в порядку, визначеному МВС.

Які документи підтверджують навчальний стаж

Навчальний стаж на денній формі підтверджується дипломами та свідоцтвами про навчання у вузах, ПТУ, навчальних закладах щодо підвищення кваліфікації та перепідготовки, аспірантури, докторантури, клінічної ординатури.

Які документи можуть надати особи з інших категорій

Особи з інших категорій можуть підтвердити страховий стаж за допомогою відповідних документів про трудову діяльність.

Показання свідків

Якщо немає можливості надати документи, наприклад, якщо підприємство знаходиться на тимчасово окупованій території або в зоні ведення воєнних дій, для підтвердження робочого стажу необхідні свідчення не менше двох свідків, які знають заявника і мають документи за період спільної роботи з ним.

Читайте також:

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Вас обов'язково перевірять: що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися

Пенсію можуть скоротити відразу на 50%: кого це торкнеться і чого чекати