Новини про те, що українським пенсіонерам потрібно пройти ідентифікацію, не на жарт "підбадьорили" українців похилого віку. А ще быльше нова процедура викликала запитань.

Насамперед варто зазначити, що вимога про проходження процедури фізичної ідентифікації була вигадана не сьогодні. Відповідне рішення було ухвалено Кабміном ще у квітні 2021-го, хоча у зв'язку з пандемією та карантином процедура дотримувалася далеко не завжди.

Теоретично ідентифікація є обов'язковою всім, хто отримує пенсію на банківський рахунок, і при цьому протягом року фізична ідентифікація пенсіонера обслуговуючим банком не проводилася.

Справа в тому, що в умовах військоого стану ПФУ побоюються, що платять пенсії "мертвим душам". І ідентифікація потрібна, щоби підтвердити, що пенсіонер живий.

Крім того, у законодавстві влітку поточного року відбулись зміни щодо пенсіонерів-переселенців. Так, щоб не позбутися пенсійних виплат у майбутньому, пенсіонери, які набули статусу переселенців до 24 лютого 2022 року, повинні пройти так звану ідентифікацію до 31 грудня 2023 року.

Важливо!

  • Йдеться виключно про тих пенсіонерів-переселенців, хто отримує пенсію або інші соціальні виплати через "Ощадбанк" (крім виплати на проживання).
  • Ідентифікацію не треба проходити особам з інвалідністю І групи та особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) потребують постійного стороннього догляду і отримують пенсію через "Укрпошту".

Отож, щоб не позбутися своїх пенсійних виплат, такі люди повинні до кінця року звернутися до будь-якого відділення "Ощадбанку".

При собі необхідно мати:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • банківську картку, на яку нараховується пенсія.

Також ідентифікацію можна пройти дистанційно через особистий кабінет на порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Зробити це можна лише за допомогою сервісу "Дія.Підпис", тобто знадобиться так званий електронний ключ.

Читайте також:

Українцям розповіли, що буде з пенсією, якщо пенсіонер продовжує працювати

Можна отримати доплату понад 800 гривень: як пенсіонерам отримати ці гроші

Не всі про це знали: які надбавки можуть одержати українські пенсіонери. Перелік

Перерахунок пенсій: хто з українців отримуватиме на кілька тисяч більше