Археологи в Іраку розкопали чудову скульптуру, яка зображує божество Ламасу, видатного діяча ассірійської міфології. Скульптура примітна тим, що її передбачуваний вік становить близько 2700 років.

Ця чудова знахідка була виявлена ​​під час розкопок у місті Хурсбад.

Про це пише «apostrophe»

Вважається, що ця скульптура Ламассу була створена в 721 році до нашої ери на замовлення ассирійського правителя Саргона ІІ. Перша археологічна знахідка із зображенням божества датується 1992 роком.

На жаль, голову Ламасу вкрали після її первісної вистави. Щоб захистити цей незвичайний артефакт, його перепоховали через продовження війни в Перській затоці.

Повторні розкопки скульптури було здійснено спільною іраксько-французькою командою. В даний час проводяться дослідження, щоб оцінити, чи могли фактори навколишнього середовища або бойові дії завдати будь-якої шкоди скульптурі Ламасу.

Скрін публікації в Twitter
Скрін публікації в Twitter

Ламасу - значне божество в ассірійській міфології, що має людську голову, пташині крила і тіло бика. У давнину правителі вірили, що розміщення таких скульптур біля палаців захистить їх від переворотів або вторгнень сусідніх держав.

Примітно, що голову, вкрадену наприкінці 1990-х і пізніше знайдену, потенційно можна возз'єднати зі скульптурою, повернувши їй повну славу.

Читайте також:

Шкарпетки та колготки довго не рвуться: спробуйте ці прості хитрощі

От і дочекалися: для студентів-бюджетників приготували не дуже приємний сюрприз

Скільки платитимемо за газ до кінця зими: українцям назвали вартість кубометра