Офіційний курс долара продовжує своє зниження. Так, НБУ встановив курс гривні до долара на 31 жовтня на рівні 36,3659 гривні за 1 долар (-0,0557 грн.). Єдина європейська валюта додала одразу 18 копійок – 38,5624 гривні за 1 євро (+0,1850 грн).

За прогнозами банкірів, вартість готівкової американської валюти однозначно не підніметься вище за 39 грн, і навіть може залишитися в межах до 38,2 грн.

Як розповів OBOZ.UA, начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий, Національний банк (НБУ) після скасування фіксованого курсу долара все ж таки не поспішає відпускати вартість інвалюти у вільне плавання, хоч і поступово послаблює контроль.

"Поточні курси залежатимуть саме від тактики Нацбанку, який може дати трохи більше курсової свободи на міжбанку... Можна з певними застереженнями очікувати, що саме наступного місяця амплітуда коливань стане помітнішою. ​​Від цього залежатиме не лише офіційний курс, а й готівковий курс, який більшою мірою залежатиме від офіційного", – додав Лісовий.

Проте орієнтовний коридор коливань на готівковому ринку, за його прогнозами, не перевищить межі 38-39 грн/дол. На міжбанку вартість долара коливатиметься в районі 37 грн, вважає Лісовий.

Директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганна Золотько також вважає , що нинішня тенденція до зміцнення готівкової гривні ослабне. Проте банкір упевнена: до 39 грн/дол. курс поки не дійде і в перший тиждень листопада коливатиметься в межах 37,6-38,2 грн/дол.

Як попереджає Лісовий, загалом на листопадовий курс валют в Україні ще можуть вплинути непередбачувані фактори. Серед них, зокрема, ситуація на фронті та наслідки можливих ракетних та дронових атак Росії на українську інфраструктуру.

Читайте також:

Хтось із українців отримав 100-відсоткову пільгу на оплату комунальних послуг. перелік

Руслану Писанку перезахоронюватимуть: з чим це пов'язано і де знаходитиметься могила

Вже за кілька місяців: українцям розповіли про мобілізацію у смартфонах. Що потрібно знати