Найчастіше на упаковках товарів у магазинах зазначені як їх назви, а й умовні позначення характеристик продукту. Розбираємось, що вони означають, наприклад, на яйцях і як вибрати відповідний товар.

Яйця — один із найпоширеніших та найзвичніших продуктів у меню українців. Ми їмо їх на сніданок, додаємо у різні страви та навіть у коктейлі. Здається, що вибрати їх нескладно, на вигляд вони всі однакові, але щоб визначити справді якісні, потрібно знати кілька тонкощів.

Так, на кожному яйці з птахофабрики є маркування з літер та цифр червоного чи синього кольору.

Червоним кольором та літерою «Д» позначають дієтичні яйця. Їх слід реалізувати протягом семи днів.

Такі яйця зберігають за кімнатної температури і відправляють у продаж наступного дня після того, як курки їх знесли. На 3-4 добу білок і жовток максимально насичені корисними речовинами, тому ці яйця вважаються найсмачнішими. На жаль, у великих містах їх практично неможливо знайти: за час, поки яйце дістанеться прилавка, воно неминуче стане столовим.

Літера «С» і синій колір означають, що столове яйце і на його реалізацію виділяється 25 днів. Їх можна зберігати до 25 днів за кімнатної температури і до 120 днів — у холодильнику. До речі, такі яйця легше чистити: у дієтичних повітряний мішечок під шкаралупою менше, а столові встигають набрати повітря через пори в оболонці, тому після варіння позбавитися шкаралупи дуже просто.

Також яйця поділяються на категорії, залежно від маси. Правило просте — чим більша цифра, тим менший розмір :

  • «3» — від 35 до 44,9 років;
  • «2» — від 45 до 54,9 років;
  • «1» — від 55 до 64,9 років;
  • «О» — від 65 до 74,9 років;
  • "В" - від 75 г і більше.

До речі, важливо знати, що яйце більшого розміру не буде корисніше за маленький, тому що категорії формуються тільки за вагою. Насправді це лише означає, що для приготування ситної яєчні буде достатньо двох яєць категорії "СО", а от яєць "С2" може знадобитися і чотири штуки.

Написи "біо", "еко" або "органічні" означають, що курей вирощують на вільному вигулі та натуральному кормі. Якщо для вас важливо, чим харчувався птах і в яких умовах утримувався, придбати екологічні яйця можна на фермерських ринках або в магазинах здорового харчування.

Читайте також:

До небіжчика чи великих грошей? Що означає, якщо вам трапилося яйце з двома жовтками

Ви напевно хвалятиметеся цією стравою: рецепт рулету з м'ясом і яйцем, який робиться в чорному хлібі

Допоможе звичайне куряче яйце: що потрібно зробити, щоб орхідеї почали цвісти вдвічі пишніше

Не пропустіть цей термін: скільки можна зберігати у холодильнику варені яйця, щоб вони не зіпсувалися