Турбота про здоров'я важлива у випадку екстреної необхідності, а й запобігання хвороб. У Польщі існує програма "Профілактика 40+", яка надає безкоштовні медичні обстеження для українських громадян віком понад 40 років, які проживають у цій країні. Головна мета програми – раннє виявлення потенційно небезпечних захворювань з метою запобігання тривалому та складному лікуванню.

Ця програма надає три варіанти обстеження: для жінок, чоловіків та загальне. Вона включає різні аналізи, такі як загальний аналіз крові, вимірювання рівня холестерину, визначення рівня глюкози в крові, печінкові проби, визначення рівня креатиніну, аналіз сечі і калу, вимірювання артеріального тиску, вимірювання маси тіла і росту, а також розрахунок індексу маси тіла (ІМТ). Для чоловіків також доступний тест ПСА виявлення раку простати.

Щоб скористатися цією програмою, необхідно мати віком понад 40 років і мати доступ до послуг Національного фонду здоров'я (NFZ). Українці, які перебувають у Польщі під тимчасовим захистом та мають державне медичне страхування, можуть легко пройти безкоштовне обстеження. Для участі у програмі, потрібно заповнити анкету в Обліковому профілі пацієнта або зателефонувати за гарячою лінією 989 та пройти опитування. За результатами опитування, вам запропонують доступні обстеження, які можна підтвердити, і вам видадуть електронний напрямок до лікаря. Власники електронних кабінетів отримають інформацію про візит до лікарні телефоном або електронною поштою.

На сайті польського МОЗ ви знайдете список місць, де можна пройти обстеження, але не забудьте взяти з собою посвідчення особи. Важливо пам'ятати, що медична система в Польщі базується на обов'язковому страхуванні і без страховки доведеться сплачувати за послуги повністю. Якщо виникає серйозна загроза здоров'ю, завжди можна викликати швидку допомогу за номером 112 або 999 у Польщі. Також більшість ліків у цій країні доступні лише за рецептом, який виписує лікар на прийомі у клініці.

Читайте також: