Очікується, що наприкінці жовтня – на початку листопада курс долара в Україні залишиться відносно стабільним. Проте існує певна невизначеність щодо його руху у листопаді, і протягом цього місяця він може сягнути 39 гривень за американську валюту.

Цей прогноз ґрунтується на кількох факторах, один з яких є найбільш значущим.

Про це пише «finance»

На думку Тараса Лісового, начальника управління казначейства банку "Глобус", основним фактором, що впливає на курс валюти, стане стратегія Національного банку України (НБУ) щодо впровадження режиму гнучкості "керованої гнучкості".

Цей підхід передбачає валютні інтервенції для підтримки балансу між попитом та пропозицією, що призводить до незначних коливань обмінного курсу.

У листопаді можуть відбутися помітні коливання обмінного курсу через зміни попиту та пропозиції, однак вони не будуть швидкими чи значними.

Прогноз Лісового передбачає, що на безготівковому ринку зміна курсу буде в межах від 37 грн/дол. до 38,5-38,8 грн/євро. Обмінні пункти можуть відреагувати на ці зміни, запропонувавши готівку за курсом 38-39 гривень за долар, але це лише один із можливих сценаріїв.

Фактичний обмінний курс залежатиме від дій НБУ та ступеня гнучкості, допустимої на валютному ринку.

«Головний фактор — це тактика НБУ щодо реалізації режиму „керованої гнучкості“. Дрібні курсові зміни на міжбанку є результатом потужних валютних інтервенцій, отже, утримання балансу між попитом та пропозицією. Ми припускаємо, що в листопаді на ринку цілком можливі помітніші курсові коливання: курс може поперемінно зростати і знижуватися (залежно від попиту та пропозиції), але не суттєво і не стрімко», — прогнозує фахівець.

Крім тактики НБУ, на обмінний курс впливатимуть такі фактори, як розвиток економіки, експортний потенціал (зокрема, зерно та інші товари), макрофінансова допомога, події на кордонах країни та психологічна стабільність суспільства. оскільки ринок поступово рухається до більшої лібералізації за правильних економічних та геополітичних умов.

Читайте також:

Скільки потрібно проїжджати машиною, щоб акумулятор встигав зарядитися

Ось чому не потрібно викидати пробки від винних пляшок: 5 лайфхаків, які вас здивують

ПриватБанк запровадив важливу функцію, яка помітно спрощує життя