У це складно повірити, але в меню українців 300 років тому не було картоплі, соняшника, кукурудзи та помідорів. Проте на сьогоднішній день у меню сучасного українця картопля та страви з неї займають найпочесніше місце. Щоправда, очікується, що найближчим часом картопля в Україні може суттєво подорожчати, що, звичайно ж, позначиться на різноманітності раціону українців.

За словами експертів агроринку, за минулий тиждень відпускна ціна встигла зрости на 13%.

Так, наприклад, на флагманському західному аграрному ринку "Шувар", що знаходиться у Львові, наразі продають картоплю по 9-12 грн/кг. Минулого року на цей час оптова ціна картоплі становила 5,5 грн/кг. Тож цього року вона практично вдвічі дорожча. Причому ціна на неї не зупиняється і продовжує зростати.

Експерти аграрного ринку кажуть, що на те є кілька причин. По-перше, від початку повномасштабної війни в Україні різко зросли темпи інфляції. По-друге, значно подорожчала логістика та зросли витрати на збирання врожаю. По-третє, високі ціни на енергоносії провокують високу вартість зберігання картоплі.

Крім того, українці не знають, що буде взимку, якими будуть ціни на картоплю в холодну пору року та якими взагалі будуть ціни на продукти. Тому люди намагаються зробити запаси будь-якої провізії ще з осені.

При цьому картоплю гарної якості селяни закладають на тривале зберігання — продаватимуть узимку за вищою ціною, тому в продаж надходить невелика кількість овочів і ціни на нього зросли.

До речі, високі ціни на картоплю фіксували чотири роки тому, 2019 року. Тоді за кіло коренеплодів брали по 9-10,5 грн. Але тоді гривня "важила" значно більше, а отже, її ціна у твердій валюті була ще вищою, ніж тепер.

Водночас, дуже дешево картопля продавали у 2015 – 2017 роках. Тоді його оптом можна було купити у жовтні за 2,9 – 3,4 грн/кн.

Отже, вже цього сезону українцям навряд чи варто чекати здешевлення цього коренеплоду. Навіть якщо воно і буде, то ситуативним, нетривалим та незначним.

Читайте також:

Смакування та насолода: рецепт ситної картопляно-грибної запіканки з вершками

Насолода гарантована: рецепт вареників з тертою молодою картоплею, салом та цибулею

Згадаймо смак дитинства: рецепт ніжної картопляної запіканки з фаршем