В українському бюджеті на 2024 рік передбачено два етапи збільшення мінімальної зарплати. Спочатку вона підніметься із 6700 гривень до 7100 гривень у січні, а потім до 8000 гривень із липня. Ці зміни також вплинуть середній рівень зарплат.

"Далеко не всі компанії платять офіційно весь розмір зарплати. Це може бути офіційно мінімалка, а решта зарплати платиться в тіні. Після підвищення мінімальної зарплати такі компанії можуть просто зменшити розмір зарплати, яка сплачується в конверті, та збільшити розмір "білої" зарплати. Але при цьому "на руки" людина отримуватиме таку саму зарплату", - пояснює експерт Наталія Слинько.

Проте багато компаній планують індексацію зарплат у 2024 році. Однак ця індексація може бути пов'язана з рівнем інфляції або близькою до нього. Цю практику часто використовують як міжнародні компанії, і великі українські роботодавці.

Наступного року будуть затребувані медичні працівники та фахівці з психологічної допомоги. Будівельники та інженери також будуть у центрі уваги роботодавців. Спеціалісти з продажу завжди будуть затребувані, особливо якщо вони володіють іноземними мовами, такими як англійська, турецька та німецька.

Варто зазначити, що в Україні за винятком програмістів, високі зарплати високооплачувані посади у військових, трейдерів (людей, які займаються фінансовими операціями), медіабаєрів (що розміщують рекламу), керуючих нерухомістю та топ-менеджерами. В середньому, зарплата в країні становить близько 16,9 тисячі гривень, як зазначено в оголошеннях про вакансії, і близько 18,2 тисячі гривень, як зазначено в резюме.

Читайте також: