Малина - рослина, яка має зимостійкість, проте, щоб забезпечити успішну зимівлю і плодоношення в наступному сезоні, необхідно створити оптимальні умови. Тому в осінньому сезоні важливо провести формування та підв'язку кущів.

Докладніше про те, для чого садівники на зиму притискають кущі малини до землі, читайте у нашому матеріалі.

Недбалий догляд за посадкою малини може перетворити їх на густі чагарники, тому залиште лише 4-6 розвинених пагонів, вилучивши інші. Підбирайте їх так, щоб вони рівномірно розподілялися по всій площі навколо куща. Крім того, стебла не повинні мати пошкоджень від хвороб чи шкідників, як зазначають фахівці.

Усуньте всі зайві відростки та старі гілки, видаляючи їх повністю. В іншому випадку частини, що залишилися, можуть стати притулком для шкідників. Потім проведіть підв'язку кущів. Існує безліч різних конструкцій, і кожен садівник може вибрати зручний варіант. У аматорському садівництві найпоширенішим є круговий метод вирощування малини, при якому стебла підв'язуються до кола, встромленого в центр куща.

У разі очікування холодної зими, рекомендується нахилити стебла до землі. Обережно зігніть пагони та притисніть їх, наприклад, за допомогою дощок. При покритті сніговим покривом кущі легко витримають навіть сильні морози.

Таким чином, правильне формування та підв'язка кущів малини в осінній період є важливими кроками для забезпечення їх здорового розвитку та успішної зимівлі. Дотримуючись цих рекомендацій, ви створите оптимальні умови для плодоношення і збереження здоров'я вашої малини в наступному сезоні.

Читайте також:

Від магазинних ви відмовтеся назавжди: як виростити помідори розміром з кулак на підвіконні

Наступного року не буде врожаю: чим може бути небезпечною звичайна зола при добривах городу

Ви загробите свій город і клумбу: які рослини в жодному разі не можна удобрювати золою