Чимало українців із середньою зарплатою сподіваються отримати середню пенсію, проте на практиці це не так. Дослідження показало, що для отримання середньої пенсії необхідно мати зарплату вищу за середню.

Детальніше про те, якою має бути ваша зарплата, щоб отримувати пенсію у 5 тисяч гривень, інформує сайт today.ua.

На сьогоднішній день середня зарплата в Україні становить близько 16 тис. гривень, тоді як середня пенсія становить 5 230 грн. Громадяни, які отримують мінімальну зарплату, можуть розраховувати лише на мінімальну пенсію, яка дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб.

Таким чином, громадянам, які раніше отримували мінімальну зарплату, платять мінімальну пенсію у розмірі 2093 грн. Проте з 1 січня наступного року прожитковий мінімум буде збільшено, що призведе до збільшення мінімальної та максимальної пенсій. Відповідно, з 1 січня 2024 року мінімальна пенсія становитиме 2361 грн.

Однак, щоб отримати середню пенсію, яка також невелика порівняно з поточними цінами, майбутньому пенсіонеру необхідно мати значно більшу зарплату.

В Україні пенсії становлять приблизно 29% від останньої одержаної зарплати. Таким чином, людина, яка отримує середню зарплату 16 тис. грн, може розраховувати на пенсію приблизно у розмірі 4,6 тис. грн.

Для отримання середньої пенсії у розмірі 5,2 тис. грн необхідно мати зарплату вищу за середню, приблизно 18 тис. грн. Щоб отримати пенсію у розмірі 10 тис. грн, необхідна щомісячна зарплата близько 34 тис. грн.

Максимальна пенсія в Україні дорівнює десяти прожитковим мінімумам. З 1 січня 2024 року вона становитиме 23 610 грн. Однак є пенсіонери в Україні, які отримують пенсії значно вищі за максимальну. Прикладом таких пенсіонерів є колишні судді, середня пенсія яких становить близько 100 тисяч гривень на місяць.

Складність полягає в тому, що багатьом українцям, особливо із середньою зарплатою, буде складно досягти середнього рівня пенсії. Необхідно мати зарплату значно вищу, щоб у майбутньому отримувати гідну пенсію. Це свідчить про необхідність підвищення рівня заробітної плати та контролю за соціальним захистом громадян.

Читайте також:

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Вас обов'язково перевірять: що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися

Пенсію можуть скоротити відразу на 50%: кого це торкнеться і чого очікувати