Міністр оборони України Рустем Умеров підписав нову концепцію розвитку ЗСУ до 2028 року.

Так стало відомо, що Україна відмовиться від строкової служби, замінивши її інтенсивною військовою підготовкою громадян призовного віку, самі ЗСУ перейдуть на повністю контрактну службу.

Документ, який визначає кадрову політику ЗСУ як у мирний, так і у воєнний час, розміщено на сайті українського військового відомства.

Крім того, що Міністр оборони України Рустем Умеров планує відмовитися від строкової служби та замінити її інтенсивною військовою підготовкою громадян призовного віку, є низка та інших суттєвих змін.

Зокрема:

  • військовий облік буде електронним, запроваджуються автоматизовані та цифрові процеси управління персоналом;
  • кар'єру військовослужбовців планується вибудовувати з урахуванням освіти та професійного розвитку, але з урахуванням гендерної рівності, як заведено у демократичних країнах. У концепції прямо прописано, що у ЗСУ жінки та чоловіки мають рівні можливості;
  • також буде запроваджено нову культуру відносин між командирами та підлеглими.

Крім того, серед основних завдань інтеграція ЗСУ до НАТО та повна сумісність із західними країнами.

Серед інших пунктів: розширення співробітництва між вищими навчальними установами України та західних країн, насамперед НАТО. Забезпечення військових "гідною" зарплатою та житлом, надання психологічної допомоги при звільненні тощо.

Все має бути запроваджено до 2028 року. За результатами впровадження концепції уважно стежитиме Комітет з питань кадрового менеджменту Міністерства оборони України.

Нагадаємо, що раніше в Україні термін строкової служби становив до 18 місяців, а до призову підлягали чоловіки віком від 18 до 27 років. У травні 2023 року Верховна Рада знизила граничний вік призову на строкову військову службу до 25 років, проте президент Володимир Зеленський досі не підписав відповідного закону.

Читайте також:

Путін їм пишався: Сили оборони завдали удару по найсучаснішому військовому кораблю Росії

Усі подумали, що це "ядерний гриб": відео потужного удару по російській базі та військових гелікоптерів

Це знамення! Над Дніпром небо забарвилося у колір "крові ангелів"! Перші фото

Учасник "Битви екстрасенсів" розповів, коли в Україні настане мир: доведеться терпіти