Кожна господарка на кухні знає, що при правильному горінні газу можна спостерігати синій колір. Це означає, що для подачі споживачеві правильно змішаний газ та повітря. Ось тільки так буває не завжди.

І справді, щоб газ згоряв повністю, з максимальним виділенням тепла та високою інтенсивністю нагріву, він повинен отримувати необхідну кількість повітря, яке змішується з газом в основному пальнику у правильних пропорціях.

Але коли кількість повітря, що надходить, обмежена чимось - згоряння газу неповне, виділяється велика кількість окису вуглецю (ЗІ - побічний продукт) і пляма жовтіє.

Виходить, якщо паливоповітряна суміш незбалансована (переважає газ), полум'я жовтіє, а згодом червоніє і біліє. При цьому колонка не гріє воду, котел погано прогріває теплоносій, газова плита залишає чорний слід на посуді, насичуючи їжу сірою.

Крім того, на колір горіння газу впливає стан пальника, точніше – його засмічення. Особливо якщо це кислоти, сода, сіль (теж горять помаранчевим). Тому якщо бачите дивне жовте або помаранчеве полум'я – не лякайтеся, а насамперед перевіряйте конфорки плити та не забудьте про провітрювання приміщення.

Що потрібно знати про процес горіння

Горіння є хімічною реакцією, при якій відбувається взаємодія вуглеводнів, що є в паливі, з киснем, який міститься в повітрі.

При повному горінні палива, будь то дрова, вугілля, мазут або природний газ, в навколишнє середовище разом з теплом і димом, що виділяється, надходять практично нешкідливі вуглекислий газ (СО 2 ) і водяні пари.

Якщо ж унаслідок недостатньої кількості повітря згоряння палива відбувається не повністю, то виділяються горючі речовини – водень, сажа, а також смертельний для людини чадний газ – він же окис вуглецю (СО).

Читайте також:

Перевірте колір вогню у комфорці: у "Нафтогазі" терміново звернулися до українців

Чи потрібно платити за газ, якщо ви евакуювалися за кордон: "Нафтогаз" звернувся до українців, які мешкають у Європі

Скільки платитимемо за газ цієї зими: у "Нафтогазі" прояснили ситуацію

Прийде платити більше: у «Нафтогазі» приписують споживачам зайві куби