Національний банк розраховує, що мораторій на підвищення тарифів на окремі послуги ЖКГ триватиме до 2025 року і, у свою чергу, стримуватиме інфляцію.

Про це йдеться у Інфляційному звіті НБУ за жовтень 2023 року.

Таким чином, у НБУ впевнені, що в Україні тарифи на газ, гарячу воду та опалення підвищуватимуть, але, швидше за все, це відбудеться не раніше 2025 року.

"Її (адміністративну інфляцію. – Ред.) буде стримувати дію мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Який, згідно з припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році”, – заявили в НБУ.

Там висловили думку, що навіть незважаючи на високу соціальну значущість тарифів, що впливатиме на Кабмін після скасування мораторію, уникнути їх підвищення не вдасться.

Ще б пак, за рекомендацією США Україна має провести лібералізацію ринку комунальних послуг, позбавившись від "ручного" регулювання цін.

А це означає, що:

  • ціна за газ повинна бути від 10 до 12 гривень за кубометр;
  • тарифи на теплову енергію та гарячу воду повинні подорожчати на 70 — 80%;
  • вартість за холодну воду та електроенергію повинна вирости мінімум на 50%.

Втім, наголошується в Інфляційному звіті, різкого зростання розцінок не буде. Швидше за все:

  • тарифи підвищуватимуть у кілька етапів;
  • цей процес супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями.

Нагадаємо, мораторій не поширюється на усі види комунальних послуг. Зокрема, дозволено підвищувати тарифи на холодне водопостачання та електроенергію.

Нині річні темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися до 12,5%. Але вже 2024 року інфляція зросте до 15%, насамперед через підвищення тарифів на окремі послуги ЖКГ та подальше подорожчання тютюнової продукції внаслідок підвищення акцизів.

За прогнозом, у 2025 році адміністративна інфляція прискориться до 19% – насамперед на тлі завершення мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання та об'єктивну необхідність їх підвищення.

Читайте також:

Не дивуйтеся новими цінами: що зміниться у тарифах Укрпошти з листопада

Незалежно від обсягу споживання: названо нові тарифи на електроенергію. Готуйте свої заощадження

Жовтий або синій: у "Нафтогазі" розповіли, що означає колір полум'я у конфорці вашої плити