В Україні газ – це серйозне питання. Різні компанії встановлюють свої тарифи і в листопаді ціни на газ коливаються від 7,7 до 9,99 грн за кубометр. Здебільшого українці є клієнтами "Нафтогазу" та платять 7,96 грн за кубометр. Якщо ми розглянемо середню витрату газу на три особи (9,9 кубометра на місяць, що відповідає соцнормі), то за листопад доведеться віддати 78,8 грн. лише за газ.

Однак варто пам'ятати, що до цієї суми додається плата за доставку газу, яка є різною в різних регіонах. Загалом, за даними "ГазПравда" , ціни в листопаді залишаються приблизно такими, як і в попередніх місяцях.

Але є й хороша новина: 22 серпня Кабінет Міністрів продовжив дію спеціальних зобов'язань на ринку природного газу (PSO), що має зберегти тарифи на тепло без змін.

Крім цього, слід зазначити, що після зими можливий перегляд цін на газ. "Нафтогаз" пояснює, що міжнародні партнери очікують на проведення Україною низки ринкових реформ, у тому числі в газовій сфері. В даний час через регульовану ціну на газ держава фактично доплачує за кожного споживача з бюджету, що не є вигідним для країни.

Проте Нацбанк передбачає, що перегляд тарифів на газ може статися не раніше 2025 року через мораторій на підвищення комунальних тарифів. Це може допомогти стримувати зростання цін та зменшувати адміністративну інфляцію.

Читайте також: