У вівторок, 7 листопада 2022 року, у Москві на Театральній площі проходив мітинг комуністів, присвячений 106-м роковинам Жовтневої революції.

Під час цього мітингу група із приблизно 30 дружин мобілізованих чоловіків вирішила виступити з протестом проти мобілізації, оголошеної у Росії у вересні.

Жінки розгорнули плакати, на яких було написано вимоги повернути їх чоловіків додому та провести ротацію військовослужбовців, які беруть участь у спецоперації в Україні.

У своїх виступах жінки говорили, що після початку спецоперації їхнє життя сильно погіршилося. Їхні діти постійно запитують, де їхні батьки і коли вони повернуться додому. У матерів немає відповідей на ці питання, і вони живуть у стані тривоги та невідомості.

Одна з учасниць протесту заявила, що мобілізованих забрали по суті як у рабство, не даючи їм змоги повернутися до родин. Вона висловила думку, що військові дії треба припинити та піти на мир з Україною. Також жінка розкритикувала президента Путіна, який, за її словами, міг би вирішити проблему, надавши наказ демобілізувати мобілізованих. Вона пообіцяла більше ніколи не голосувати за Путіна.

Акція протесту жінок тривала трохи більше 5 хвилин. Потім до них підійшли поліцейські, організатора мітингу відвели у бік для бесіди, а решту учасниць попросили припинити несанкціонований пікет.

Пізніше жінкам пообіцяли, що їхні вимоги передадуть лідеру КПРФ Геннадію Зюганову після закінчення офіційної частини мітингу та покладання квітів до Мавзолею Леніна.

Раніше ця група жінок вже намагалася отримати дозвіл на проведення публічної акції протесту, проте їм було відмовлено владою з посиланням на чинні антиковидні обмеження.

Читайте також: