В Україні, крім оплати газу та його доставки, також необхідно оплачувати утримання внутрішньобудинкових газових мереж, уклавши договір із сертифікованою організацією (наприклад, облгазом) та виконуючи додаткові платежі. Це фактично означає появу третьої виплати за газ.

Докладніше про те, що українцям почнуть розсилати "сюрпризи" щодо оплати газу, інформує "Газправда".

Відповідно до законодавства, власнику надається вибір організації, яка здійснюватиме роботи з обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж на комерційній основі на підставі договору. Цю роботу може виконати як місцевий облгаз, так і інша організація, яка має відповідні дозволи.

Відповідно до видання, "чинне законодавство передбачає, що у разі відсутності технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж, постачання природного газу в будинку припиняється. Однак до повного завершення реформування нормативно-правової бази в цій галузі припинення газопостачання облгазами виключно через відсутність договорів на ТО може розглядатися як маніпуляція та порушення прав мешканців”.

Після введення третьої платіжки, щорічно фахівці повинні проводити візуальний огляд газопроводів, перевіряти доступ до них, стан фарбування та кріплення газопроводу, наявність футлярів у місцях прокладки через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стан ущільнення міжтрубного простору, очищати його від бруду та, при необхідності, відновлювати.

У багатоквартирних будинках також проводиться перевірка на герметичність з'єднань газопроводів та газового обладнання, а також їх очищення та усунення витоків. Крім того, щорічно перевіряється працездатність запірних пристроїв на газопроводах та їх очищення. Відповідно до вимог виробників, проводиться технічне обслуговування газового обладнання не рідше ніж один раз на рік.

Читайте також:

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Можна потрапити на 41 тисячу штрафів: українцю виписали величезну суму після газової перевірки

Пенсію можуть скоротити відразу на 50%: кого це торкнеться і чого чекати