Полуниця може пережити зиму самостійно, але не зайвим буде провести підготовчі заходи.

Полуницю можна замульчувати та вкрити матеріалом, який пропонується в одному з магазинів для городників або будівельному магазині. Запасіть агроволокном, спанбондом або іншим нетканим матеріалом. Складіть матеріал у два шари та розстеліть його на грядці так, щоб були укриті всі кущі полуниці. Краї обов'язково потрібно закріпити з усіх боків цеглою, важким камінням, металевими скобами або кілочками.

Разом з тим, зручніше та безпечніше вкривати полуницю на зиму лапником. Кожен досвідчений городник знає, що хвоя підкислює ґрунт, що подобається полуниці, ще й захищає від гризунів. До того ж під пухнастими хвойними гілками утворюється гарна повітряна подушка після того, як випаде сніг. За таких умов полуниця зимує без проблем.

Крім того, розетки садової суниці можна вкрити зрізаними гілками малини. Також підійдуть гілки інших ягідних чагарників – вони зможуть упродовж зимового періоду стримувати сніг на грядках.

Ще один хороший варіант - тирса в міжрядді. Ось тільки свіжа сировина для цього не придатна. Попередньо тирсу доведеться вимочити у спеціальних розчинах протягом кількох тижнів, інакше вони стануть причиною дефіциту азоту у ґрунті. До того ж є ризик, що у тирсі полуниця почне пріти.

До речі, солома вважається більш виграшним варіантом у порівнянні з тирсою, проте в ній часто влаштовуються на зимівлю миші, а гризуни можуть суттєво нашкодити посадкам.

І ще, полуницю вкривають після того, як денні температури остаточно опустяться до мінусових значень. В одних регіонах це жовтень, в інших – початок листопада.

Ремонтантну полуницю та молоді кущі вкривати потрібно у 100% випадків.

Читайте також: