У серці Туреччини, серед тисяч давніх глиняних табличок, що датуються часом Хетської імперії у другому тисячолітті до нашої ери, виявлено загадковий текст, замаскований серед культових ритуальних записів. Ця унікальна знахідка воскрешає стародавню мову, про яку ніхто вже не пам'ятав понад 3000 років.

Експерти, які займаються розшифровкою цієї текстової загадки, наголошують, що ця писемність не має схожості з іншими відомими давніми мовами на Близькому Сході. Однак вона, здається, пов'язана з анатолійсько-індоєвропейськими мовами, вказуючи на дивовижні історичні зв'язки.

Сам текст починається хитрими каракулями наприкінці хетського ритуального тексту, що є найстарішою відомою індоєвропейською мовою. Великий вступ у світ обривається наказом читати далі мовою країни Калашма.

Калашма, що виходить за межі археологічних свідчень, є організованим суспільством бронзового віку, ймовірно, що розміщувалося на північно-західній околиці Хетської імперії в давній Анатолії. Це місце, віддалене від столиці Хаттуси, стало місцем виявлення глиняної таблички, що дивно добре збереглася.

Андреас Шахнер, керівник археологічних розкопок руїн Хаттуси, наголошує на важливості цього артефакту. Він зазначає, що ця конкретна табличка виділяється своїм дивовижним станом порівняно з більш ніж 25 000 іншими, знайденими на тій самій ділянці.

Незважаючи на відсутність фотографій нововідкритої таблички, вчені всерйоз займаються її дешифруванням. Надії на розгадку цієї стародавньої головоломки та публікацію результатів, включаючи зображення цього унікального відкриття, планується наступного року. Відкриваючись перед нами, ця давня глиняна плита піднімає завісу часу, запрошуючи нас у вишуканий світ забутих слів та давніх таємниць.

Читайте також: