Багато людей не замислюються про таку дрібницю, як чек, виданий на касі. І тільки якщо йдеться про техніку чи великі дорогі предмети, коли висока ймовірність повернення чи гарантійного ремонту, то українці стежать за наявністю та збереженням чека. При цьому експерти попереджають, що таке ставлення до чека дуже небезпечне, адже за допомогою простого чека, який людина залишила на касі або викинула в найближчу урну, шахраї можуть обікрасти і магазин, і самого покупця.

Наприклад, якщо зловмисник підбере чек, сплачений готівкою, він може зайти в магазин, взяти будь-яку річ і просто винести її через рамку. Якщо та запікає, пред'явлений документ про оплату знімає всю провину. Тому не варто давати аферистам привід для збагачення.

Більше того, якщо оплата була зроблена через карту, то на чеку будуть дані покупця та 4 останні цифри самої картки. Витративши час і знайшовши людину в соц. мереж, можна видобути його телефон. На мобільний надсилається повідомлення нібито від банку із проханням ввести код. Багато людей довірливо відправляють свій PIN і втрачають усі свої гроші, повернути які дуже непросто (а часто й зовсім неможливо).

А ще чек знадобиться, якщо магазин продав людині неякісний чи прострочений товар. Якщо ви захочете його повернути, то щоб довести, що товар був куплений саме в цьому магазині, знадобиться чек.

До речі, часто трапляється, що продавець у магазині помилково пробиває зайвий товар. Чек всегла допоможе перевірити список купленого, адже коли покупок багато, за сумою помилку одразу й не вирахувати.

І ще існує маса додатків для кешбеку. Вовтузитися зі сканом чеків чи ні, вибір кожного. Серйозних сум там не заробити, але кілька сотень можуть повернутися на карту. Хоча набагато простіше завести банківську картку вже з кешбеком: досить просто платити нею за покупки, а кешбек нарахується сам.

Резюмуємо: ви не надто ризикуєте, кидаючи чеки в магазині, але у справі фінансової безпеки обережність ніколи не буває зайвою. Набагато краще пробігтися очима чеком, перевіряючи список покупок, а потім знищити його, не кидаючи цілим.

Читайте також:

Росіяни вже скриплять зубами: ціни в магазинах злетіли, зарплати впали, а рубль знецінився

Про магазинну ви точно забудете назавжди: як виростити пекінську капусту у себе на подвір'ї

Є в будь-якому магазині: названі продукти, які корисні для "залізного" чоловічого здоров'я